Uspješna povratnička firma u Zvorniku: Obilježeno 15. godina poslovanja «Jezero plasta»

Uspješna povratnička firma u Zvorniku: Obilježeno 15. godina poslovanja «Jezero plasta»

 

Danas je u Zvorniku obilježena 15. godišnjica od utemeljenja povratničke firme «Jezero plast», koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i ugradnjom plastične stolarije i građevinskog materijala.

Prva povratnička firma u Zvorniku

Firma je osnovana 2003. godine, kao prva poslijeratna povratnička firma, koju je osnovao Smajo Kapidžić iz povratničkog naselja Divič kod Zvornika. Danas, firmu uspješno vode dvojica njegovih sinova – Kemal i Kenan Kapidžić.

Današnjom prigodnom svečanošću na kojoj su se okupili menadžment, radnici, klijenti i prijatelji ove firme, obilježena je decenija i pol uspješnog poslovanja.

«Ponosnim nas čini što Jezero plast evo već 15 godina, kao privredni subjekt, doprinosi ekonomskom osnaživanju povratničke zajedničke u Zvorniku, kao i generalno cijelom ovom kraju. Kada se sve sabere, 15 godina rada sa 15 stalno zaposlenih, sa održivim poslovnim saldom, nije mala stvar – posebno u dinamičnim i izazovnim uslovima današnjeg tržišta. Naš cilj je jačanje i širenje proizvodnje», ističe Kenan Kapidžić.

Podrška ministra Ramića

«Želim istaknuti i podršku, koju smo u formi javno-privatnog partnerstva, dobili od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića. Zahvaljujući toj podršci, proširili smo proizvodne kapacitete i povećali prodaju, te stvorili nova radna mjesta za povratnike», kazao je Kapidžić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je prisustvovao današnjoj svečanosti, istaknuo je da «Jezero plast» spada među zaslužne privredne subjekte za povratničku zajednicu u Zvorniku i primjer dobre prakse.

«Povratničke zajednice imaju značajan ekonomski potencijal. Ono što nedostaje jesu – investicije i znanje. Ulaganje institucija ne izostaje, i ono će nadam se biti još i veće, sa novim budžetima. Međutim, potrebno je privlačiti i investicije, te ulagati u obrazovanje. Tek tada podrška institucija će imati svoje pune efekte », kazao je Ramić

Firma «Jezero plast» sagradila je proizvodnu halu u Zvorniku, gdje su smješteni proizvodni kapaciteti, a pored toga ima izložbene salone u Zvorniku, ali i u Sarajevu. 

«Asortiman proizvoda i usluga koje pruža firma tokom godina razvoja značajno je proširen (vrata, prozori, roletne, garažna rolo i sekciona vrata, dvorišne i stubišne ograde, staklene fasade, kapije, zimske bašte itd.) te često nadilazi okvire lokalnog tržišta i ima potencijal širenja u cijelom ovom kraju», kaže Kapidžić.

Najveći izazov za dalje širenje proizvodnje «Jezero plasta» u ovoj oblasti – predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage.

«Nedostatak kadrova usporava proces širenja. Važnu ulogu tu ima podrška manjim zanatskim radnjama, koje rade slične poslove i imaju okvir za praktičnu edukaciju kadrova. To je svakako oblast o kojoj treba razmišljati kada su u pitanju dalji projekti na osposobljavanju i zapošljavanju», zaključuje Kenan Kapidžić. 

 

Izvor: NKP.ba

Previous Travnik: Javna rasprava Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja
Next Stoljeće od smrti reisa Azabagića: Ostanak, umjesto iseljavanja bosanskohercegovačkih muslimana

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ovo su domaći proizvođači maski, lijekova i sredstava za dezinfekciju

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pripremila je preliminarnu listu proizvođača maski, lijekova i farmaceutskih preparata i hemijskih sredstava za dezinfekciju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator. Cilj pripreme ove liste

Ekonomija/Biznis

Niče nova bolnica u sarajevskom Novom Gradu

Izgradnja nove bolnice, prve u općini Novi Grad napreduje prema planovima investitora ASA Holding grupacije. -Investicija vrijednosti veće od stotinu miliona KM u vremenu globalne ekonomske i finansijske krize poželjna

Ekonomija/Biznis

“Bosnaplod” Brčko lansirao na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin

Nakon preuzimanja od strane Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo te zahvaljujući značajnim ulaganjima u infrastrukturu i proizvodne kapacitete, kompanija Bosnaplod d.o.o. Brčko lansirala je na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin.