Uspješna povratnička priča Behije i Asima Dedića iz Burnice (Bratunac)

Uspješna povratnička priča Behije i Asima Dedića iz Burnice (Bratunac)

Počevši od nule, suočeni s neizvjesnošću i nedostatkom prilika na selu, supružnici Behija i Asim Dedić iz mjesta Burnice kod Bratunca, pokušali su dobro osmisliti moguće izvore zarade.

Jedini način da osiguraju izvor primanja za svoju porodicu bio je da se okrenu poljoprivredi. Tako su počeli da se bave pčelarstvom i proizvodnjom domaćih pekmeza i sokova od jabuke.

– Sve sam naučila od muža, to je njegov stari hobi, koji mu je prenio otac. Prije rata moj muž je bio pčelar i uvijek je to volio raditi. Sada imamo 70 košnica podijeljenih na tri lokacije. Dvije su u blizini, u našem selu Burnice, a jedna u Srebrenici, kaže Behija.

Suprug Asim i dvoje djece Behijina su desna ruka u ovom poslu.

– Nudimo sve pčelinje proizvode, pa tako osim nekoliko vrsta meda, prodajemo i ostale proizvode kao što su polenov prah, matična mliječ propolis i tako dalje. Ovogodišnji med smo skoro sav prodali, ali smo ostavili nekoliko tegli za sajam domaćih proizvoda koji će biti održan 16. oktobra u Tuzli. Sajam se održava u organizacijai Udruženja građana “Vive Žene” iz Tuzle. Svakako, ništa manji kvalitet od meda jesu i naši pekmezi i sokovi od jabuka koji će također biti u prodaji na sajmu, kaže Behija Dedić za Tuzlainfo.ba.

Najčešće mušterije su članovi familije, ali i putnici namjernici koji dolaze u selo Burnice.

– Ovdje je također razvijen i seoski turizam, te su nam česti gosti stranci iz mnogih zemalja koji pazare sve naše proizvode – kaže Behija poručivši mladim ljudima koji nemaju zaposlenje da se počnu baviti proizvodnjom domaće hrane kako bi sebi obezbijedili egzistenciju.

Behijin radni dan počinje u 6 sati ujutro. Prvo namiri domaće životinje, zatim priprema doručak za cijelu porodicu, nakon čega odlazi u polje.

– Moj radni dan traje najmanje 12 sati. Tokom godine kada prerađujemo naše voće i povrće, to traje još duže. Valja obezbijediti egzistenciju, kaže na kraju Behija dodavši da se zdrav i kvalitetan domaći proizvod uvijek može prodati.

Previous Rast industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini 12,3 posto
Next U Makedoniji novoizgrađeni most nazvan 'Cvijet Srebrenice'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana grada Sarajeva – Šeher se ukrašava, na Bijeloj tabiji državna zastava na jarbolu visine 15 metara

Nikad pokoreni Grad Sarajevo će 6. aprila proslaviti svoj rođendan, a time obilježiti 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma, te 25 godina od početka

BH RAZGLEDNICA

Osmače kod Srebrenice: Almir Dudić se u svoje rodno mjesto vratio s 19 godina

Gledaoci Hayat televizije danas su mogli premijerno pogledati prvu emisiju dokumentarno-reportažnog karaktera nazvanu „Mjesto povratka“ Serijal se bavi pitanjem povratka, slobode, borbe, uspjeha i sreće. Priča iz Osmača, sela u

BH RAZGLEDNICA

Most Mehmed-paše Sokolovića (VIDEO)

Ćuprija na Drini izgrađena je po nalogu Mehmed-paše Sokolovića, znamenitog Bošnjaka koji je i potekao iz tih krajeva te potom došao do pozicije velikog vezira tada moćnog Osmanskog carstva. Sokolović