Uspješne priče – Sabina Halilović iz Slovenije na praksu u Bosnu i Hercegovinu

Uspješne priče – Sabina Halilović iz Slovenije na praksu u Bosnu i Hercegovinu

Sabina Halilović koja pripada drugoj generaciji bosanskohercegovačke dijaspore i koja je rođena u Sloveniji vratila se u Bosnu i Hercegovinu gdje je izabrana u DiaWorks Summer Internship Program, USAID-ovu aktivnost fokusiranu na povezivanje sa mladima iz bosanskohercegovačke dijaspore.

U Sloveniji je živjela veći dio svog života, a njeni roditelji su ekonomski migranti iz okoline Brčkog i Tuzle koji su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih preselili u Sloveniju.

Halilović trenutno završava master studije na Odsjeku za prevođenje u Ljubljani i to kombinaciju slovenskog, engleskog i francuskog jezika, a ranije je studirala i u Francuskoj i radila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Uvijek sam osjećala posebnu vezu s Bosnom i Hercegovinom iako nisam ovdje rođena niti sam ovdje ikada živjela. Život u Bosni i Hercegovini mi se generalno čini nekako ležerniji, opušteniji, što mi se sviđa, i mislim da se ovdje može lijepo živjeti ako čovjek ima volje za to – kazala je Halilović.

Namjera joj je da u inostranstvu uči te da svojim kompetencijama i vještinama koje će poslije prenijeti u Bosnu i Hercegovinu, a od oktobra počinje Schumanovu praksu na Generalnom sekretarijatu Evropske unije za prevođenje.

Napominje da se prilike za mlade razlikuju između Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Bosne i Hercegovine. U Sloveniji većina studenata ili čak srednjoškolaca radi, ponuda studentskih poslova je velika te postoji mogućnost da će student i prije diplome već imati neko iskustvo, što nije slučaj u BiH.

– No u Bosni i Hercegovini ima više organizacija poput USAID projekta “Diaspora Invest”, koje pružaju velike mogućnosti za mlade. To su priznate organizacije koje daju šansu mladima, koje služe kao odlična odskočna daska i preporuka za posao u budućnosti – dodaje Halilović.

Priliku za poslovnu praksu Sabina je dobila u regionalnoj kompaniji “The Headhunter”, koja je jedna od vodećih za regrutiranje radne snage za vodeće međunarodne kompanije koje rade u BiH. USAID projekat „Diaspora Invest“ je osigurao povezivanje, nadoknadu i pokrivanje troškova putovanja u domovinu.

Taj projekt Halilović je pružio priliku da ostane duže i upozna Bosnu i Hercegovinu, priliku za umrežavanje ali prvenstveno je to je za nju “ispitivanje terena ili simulacija mog povratka”, saopćeno je iz USAID-a Diaspora Invest.

– Mislim da mladi danas imamo dvije mogućnosti, prva, meni manje draga, jeste da sjedimo prekrštenih ruku i čekamo na sistemske promjene. Druga jeste da sami primijenimo promijene, počevši sa sobom – zaključila je Sabina Haliović.

Previous Kiša ugasila požare u Hercegovini
Next Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Sarajevu sutra počinje Sarajevo Halal Fair 2019

Tokom tri dana Sarajevo Halal Faira (SHF) 2019 za učesnike i posjetitelje bit će organiziran bogat program s nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa

Ekonomija/Biznis

Posjeta studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu gradilištima na sjeveru Koridora Vc

Šezdeset studenata Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u pratnji sedam profesora, u srijedu 10.05.2023. godine, posjetilo je gradilišta autoceste na Koridoru Vc na četiri dionice u Zeničko-dobojskom kantonu, Poprikuše –

Ekonomija/Biznis

VE Podveležje – montiran prvi vjetroagregat

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg