Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Svjetski Dan Planete Zemlje u Bužimu je jučer obilježen nizom aktivnosti. U jutarnjim satima otpočela je akcija čišćenja Starog grada. Ovoj akciji koju je organizirala Općina Bužim u suradnji sa JKP “KOMB“ Bužim, nevladinim udruženjima, odazvali su se i brojni građani Općine Bužim koji su na ovaj način željeli poslati poruku da im je stalo do najstarijeg simbola grada Bužima.

Učenici  osnovnih i srednjih škola uzeli su učešće u globalnoj akciji “Let`s do it“ i očistili ulice i prostor oko svojih škola.

Fotografija korisnika/ce JU Centar za kulturu sport i informisanje Bužim.

Prema riječima načelnika Općine Bužim Zikrije Durakovića, Općina Bužim je utvrdivši u kakvom je stanju ovaj nacionalni spomenik odlučila da krene sa prvim koracima ka uljepšavanju i dostupnosti istog. Iako je riječ o spomeniku pod zaštitom Države neke stvari se mogu pokrenuti, bar da bude čist i pristupačan, iako se kako kaže nada da će se u budućem periodu Država značajnije pozabaviti ovim spomenikom.

Istog su mišljenja i mladi koji su sudjelovali u akciji, kako kažu, simbol grada Bužima, samim time i njihov je stara bužimska tvrđava i ako se oni ne pobrinu bar da je ona čista i dostupna niko drugi neće.

Inače Srednjovjekovni grad Bužim sazidan je u 12. stoljeću. Bio je najveći srednjovjekovni grad u Krajini nakon Bihaća. Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac. Tvrđava Bužim i obližnja stara drvena džamija predstavljaju zaštićena spomen obilježja i kao takvi su proglašeni kao zaštićeni nacionalni spomenici u Bosni i Hercegovini.

Fotografija korisnika/ce JU Centar za kulturu sport i informisanje Bužim.

Međutim obnova i restauracija istog ide poprilično sporo, neobnovljeni dijelovi su prepušteni zubu vremena tako da su prilazi ka istom zarasli, a kompletan kompleks Starog grada Bužim je za eventualne turiste i posjetitelje bio gotovo nepristupačan – navode iz Općine Bužim.

Više fotografija na: JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

 

Previous Bingo u Mostaru dan poslije požara (VIDEO)
Next Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci: Kako je “grb Rame” postao “grb Bosne”

You might also like

TURIZAM

Kućica na stijeni ‘Ludi kamen’ – atrakcija Etno-avlije Mačkovac

Izaziva pažnju posjetilaca, posebno kod mladih ljudi koji planiraju uploviti u bračne vode Uposlenici Etno-avlije „Mačkovac“ kod Banovića, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa više od dva mjeseca nisu

BH RAZGLEDNICA

Okupljanje Bošnjaka u Planoj kod Bileće: Obilježena 400-ta godišnjica izgradnje džamije, konačno i mogućnost zapošljavanja

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra učenjem mevluda u obnovljenoj džamiji imama Ćamila Avdića u Planoj kod Bileće jučer je obilježena 400-ta godišnjica ove džamije.  Historijski izvori iz Dubrovačkog

BH RAZGLEDNICA

Supružnici Emina i Adem kroz školu jahanja uče mlade da vole konje (Video)

Adem i Emina Mudrov su bračni par koji živi u selu Piljužići, nadomak Tešnja. Osim ljubavi prema svojoj porodici, dijele još jednu. Ljubav prema konjima. Zapravo, Adem je tu ljubav