Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Prvi sastanak organizacionog odbora 18. književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini.

Tradicionalnu manifestaciju koja počinje 14. Januara, uz godišnjicu smrti, u rodnom gradu književnika, Goraždu, obilježit će već ustaljeni sadržaji koji počinju polaganjem cvijeća na bisti u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime. Novina je  ustanovljenje godišnje književne nagrade po imenu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

„ Usaglasili smo sve programske sadržaje koje smo imali i do sada u kontinuitetu, svih prethodnih 17 godina. Predstavnici Društva pisaaca BiH i Jevrejske zajednice BiH takođe su dali svoje prijedloge za obogaćivanje ovogodišnje manifestacije i ustanovljenjem književne nagrade „Isak Samokovlija““ – kazao je zamjenik predsjednika organizacionog odbora Sanid Zirak.

U skladu sa odlukom organizacionog odbora, nagrada će se dodjeljivati na rođendan pisca, 3. septembra.

„ Ono što je najvažnije jeste da Isaka Samokovliju kao velikog i značajnog bh. pisca i na ovaj način još više vratimo zemlji Bosni, pogotovo njegovom rodnom gradu i vjerujemo da će Dani Isaka Samokovlije biti jedna od tih važnijih kulturnih smotri, ne samo u BiH, nego i regiji. Posebno je važno da će biti dodjeljena nagrada za najbolje ostvareno književno djelo iz područja proze i drame, jer to i Goražde i Isak Samokovlija zaslužuju“ – kazao je predsjednik Društva pisaca BiH  Hadžem Hajdarević.

Zadovoljstvo što je konačno ustanovljena književna  nagrada Isak Samokovlija, ne kriju ni u Jevrejskoj zajednici BiH

„ Iako ga smatramo piscem koji je pisao najviše o jevrejskoj sirotinji i to je otkrio čitalačkoj publici, on je prije svega pisao i o ljudima iz BiH, o Drini, splavarima na Drini, o Hanki u Fojnici i tako dalje. Dakle, bio je čovjek iz naroda jer je sa njim i rastao tu u mahali, kupao se u Drini i to je sve nešto fenomenalno. Nažalost, umro je mlad i nije još mnogo toga  dao što je mogao, ali uspostavljanjem ove nagrade je puno srce da smo uspjeli poslije toliko godina“ –  savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“  pored Goražda, tradicionalno će se odvijati i u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je pisac radio i stvarao.

Previous Optužnica protiv dvojice državljana Srbije za ubistvo više od stotinu zarobljenih civila iz okoline Prijedora
Next Godišnjica rođenja Hamze Hume

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Životni projekt umjetnice Sanite Lisice: Pijeskom na platnu ispisuje Kur’an

Umjetnica Sanita Lisica uz pomoć pijeska stvara originalna i jedinstvena umjetnička djela koja su očarala arapski svijet. Do sada je na svojim slikama “oživjela” živote Palestinaca u Gazi, ispričala priču

KULTURA I UMJETNOST

Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

U prostorijama Bosanske kuće u engleskom Birminghamu oktriven je Mural , kao rezultat saradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Svečano su ga otkrili: gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr.Azmi Waqar OBE,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

“Muslimanske rezolucije” objavljene na engleskom jeziku

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Centar za islam u savremenom svijetu (CICW) na Univerzitetu Shenandoah (Virginia, SAD) izdavači su nove publikacije pod naslovom “The Muslim Resolutions: Bosniak Responses