Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 127. plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 17/22. Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22). Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu.

Također, Ustavni sud BiH je danas održao redovnu, 150. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio na sjednici Velikog vijeća Ustavni sud izdvaja:

AP 4746/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je povrijeđeno apelanticino pravo na dom, jer je Kantonalni sud u Mostaru propustio da analizira razmjernost mjere koju je trebalo primijeniti protiv apelantice, i to njenog iseljenja iz spornog stana u kojem živi od 25. aprila 1998. godine.

AP 4762/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje s obzirom na to da osporeno rješenje Okružnog suda u Trebinju ne sadrži analizu relevantnog pravnog aspekta predmetnog spora o pitanju zastare predmetnog potraživanja. Zbog toga je Ustavni sud onemogućen da ispita apelantove navode o proizvoljnoj primjeni materijalnog prava.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Previous Analiza iz susjedstva: Bećirović otkida Komšićeve glasače; otvara prostor kandidatkinji HDZ-a da na mala vrata uđe u Predsjedništvo
Next Evropski parlament osudio retoriku mržnje i opstrukciju državnih institucija u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Svjetski dan svijesti o autizmu

Simboličnim puštanjem 100 plavih balona ispred Sebilja na Baščaršiji i šetnjom sarajevskim ulicama, učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda “Mjedenica” obilježili su danas Svjetski dan svijesti o autizmu. Pedagogica Zavoda Zumreta

NAŠI DANI

Udruženje Pomozi.ba – Konvoj od 54 šlepera pomoći krenuo iz Sarajeva ka Turskoj

 Humanitarno udruženje Pomozi.ba koje neprestano radi na prikupljanju pomoći za područja pogođena zemljotresom večeras je otpremilo 54 šlepera pomoći koji su na put krenuli iz Sarajeva ka Turskoj.

NAŠI DANI

Jedinstven restoran u Mostaru u kojem rade osobe s invaliditetom

Restoran “Lonato”, u kojem rade osobe s invaliditetom, otvorio je svoja vrata prošloga mjeseca. Posao za sada ide jako dobro, a presretni radnici nedavno su primili i prvu plaću. Restoran