Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi.

Za radove na uređenju mezarja i sanaciji puta na lokalitetu Presjeka, podršku je dala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Uređenje najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini, na Presjeci, prijevoju udaljenom od Ustikoline oko šest kilometara, koje je 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radovi imaju za cilj trajnu zaštitu mezarja na Presjeci kao nacionalnog dobra od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje.
Inače, po svom izgledu i monumentalnosti nadgrobnih obilježja mezarje predstavlja unikatnu graditeljsko-arhitektonsku izvedbu i vrlo specifičnu kulturološko-običajnu zaostavštinu jedinstvenu na prostoru Bosne i Hercegovine.


Tačan nastanak mezarja vezuje se za 15 vijek i bilo je aktivno manje od stotinu godina.


Kako su Osmanlije još od 1418. bili dominantna snaga u Ustikolini, s brojnom vojnom posadom, ojačana trgovcima i misionarima, nije teško zaključiti da je tu odmah morala biti bogomolja, tako je već 1430. godine sagrađena prva džematska džamija i tekija koju je dao sagraditi osobno Ishak-beg Isaković a koju je “odnijela“ Drina u velikom povodnju 1737. godine.

Nakon toga, godine 852. po hidžri (1448./1449 Turhan Emin-beg podiže impozantnu džamiju koja je druga po veličinu u Podrinju (iza Sultan Bajazitove u Foči). Graditelj džamije i njegova porodica sahranjeni su u mezarju na Presjeci, a njegov nišan je 80-tih godina prošlog vijeka prenesen u Sarajevo.

Presjeka Foča FBIHZa radove na uređenju mezarja i sanaciji puta na lokalitetu Presjeka, podršku je dala Vlada…

Gepostet von Aida Džaferović-Obuća am Donnerstag, 8. Oktober 2020
Previous Hadžikadunić i Ahmedhodžić: Ponosni što su dio bosanske reprezentacije
Next Povratnici u dva nevesinjska sela dobili putnu infrastrukturu

You might also like

BAŠTINA

Najstarija pronađena fotografija Konjica nastala je prije 1883. godine

Najstarija pronađena fotografija grada Konjica nastala je prije 1883. godine. Na njoj nema kasarne na Musali, koju je austrougarska vlast gradila od 1883. do kraja 1884., nema pravoslavne crkve koja

TURIZAM

Bivši aerodrom ‘Željava’ postaje nova turistička atrakcija

Slobodno ga se može nazvati spomenikom ljudskoj genijalnosti i gluposti istovremeno, ali odmah potom priznati činjenica da bivši vojni kompleks Željava podno Plješivice na samoj granici Republike Hrvatske i Bosne

NAŠI DANI

Bećirović: Riješiti pitanje crkve u dvorištu Fate Orlović do kraja godine

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović upozorio je na sjednici tog doma na kršenje elementarnih ljudskih prava bh. građanke nane Fate Orlović