Utemeljitelj moderne Tuzle: Turali-beg je prije 443 godine davao beskamatne kredite

Vakufnama Turali–bega, koji se smatra utemeljiteljem moderne Tuzle, legalizovana je 15. februara 1572. godine, najvjerovatnije u Čačku.

Dokument, koji je zaključen i potpisan od strane Turali-bega na današnji dan prije 443 godine, sačuvan je u originalu, ali i u prevodu na naš jezik.

Turali–beg ima ogroman značaj u urbanom razvoju Tuzle, a od legalizacije njegovog vakufa počinje nagli razvoj grada soli.

Od impozantnog vakufa ovog tuzlanskog velikana danas je ostala samo Turalibegova ili Poljska džamija, harem i turbe, koji se nalaze u centru grada. Smatra se da je džamija izgrađena od 1548. do 1572. godine. Tačna godina izgradnje nije poznata, ali se uzima 1572. godina, kada je izvršeno zaključenje i potpisivanje vakufname.

A najveći tuzlanski vakif je, pored džamije, iza sebe ostavio 38 dućana i mekteb, koji je zatvoren 1945. godine. Ovaj mekteb je imao ogroman značaj za kvalitetno obrazovanje Tuzlaka, a posebno Tuzlanki. Tome svjedoči i činjenica da je prilikom zatvaranja u njega bilo upisano čak 300 žena.

Turalibegov vakuf je sačinjavao i han, musalu, prostor gdje se obavljalo klanjanje bajrama. Uvakufio je i vodovod koji je došao do džamije, zatim jedan udio u slanoj vodi i gotovinska novčana sredstva, koja su imala za cilj razvoj poduzetništva. Naime, tadašnje zanatlije i trgovci, koji su željeli da pokrenu biznis, mogli su posuditi novac u Turalibegovom vakufu. Modernim jezikom kazano, to je bila jedna vrsta razvojne banke, u kojoj, važno je naglasiti, nije bilo kamate. Dakle, Turali-beg je još prije 443 godine davao beskametne kredite, čiji je cilj bio razvoj grada.

O samom Turali-begu postoji vrlo malo podataka. Zna se da je bio sin Ejnehana, i da je vršio funkciju Sandžak–bega u Zvorničkom i Smederevačkom sandžaku.

Inače, tokom 2005. godine je donesena odluka da se Turalibegova džamija, harem i turbe stave na listu nacionalnih spomenika. Ova džamija se zove i Poljska, jer je u vremenu kada je izgrađena, na mjestu gradnje bilo polje.

Danas se u ovoj džamiji klanjaju namazi i obavljaju druge vjerske aktivnosti. Imam u ovoj džamiji je hafiz Merim efendija Đulović.

(Faktor.ba/mb)

Previous Opštinsko vijeće Centar o izgradnji Muzeja opsade Sarajeva
Next Političko djelovanje Bošnjaka nakon Prvog svjetskog rata

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Stari grad Teočak (FOTO)

  Stručni tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, u srijedu 28. marta 2018. godine je boravio na terenskom rekognosciranju i dokumentovanju prirodno-graditeljske cjeline Stari

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U BKC TK promovisano izdanje izabranih djela Avde Međedovića – balkanskog Homera

U organizaciji JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli  i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, 02. 11. je u Plavoj sali tuzlanskog BKC-a organizovana prva bh. promocija izdanja izabranih djela

HISTORIJA

Reis Džemaludin Čaušević podržao stvaranje Jugoslavije, a onda se žestoko pokajao

  Čaušević spada u red najznačajnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine Izazovi s kojima se tokom života suočavao reis Džemaludin-ef. Čaušević i način na koji je vodio intelektualne i