Uz Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zimski pohod “Grebak – put života”

Uz Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zimski pohod “Grebak – put života”

Planinarski klub “Goražde – Maglić”  i ove godine organizirat će tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”, nastavljajući njegovati sjećanje na patnje, herojstva ali i stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali i put smrti.

I ove godine pohod je dio programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.   

Organizacijom pohoda u zimskim ali i ljetnim uvjetima, goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati period  kada su putevima Grepka i Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima, pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima i granatiranjima.

– Ove godine je naš jubilarni pohod i ujedno to je naš skromni doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Posebno u ovim turbulentnim vremenima trebamo baštiniti tu tradiciju, čuvati sjećanje, kako se nikada i nikome ne bi ponovile strahote rata. O svemu onome što je Grebak značio u najtežim vremenima pričamo učesnicima pohoda koji se zaustavljaju na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama, kako bi odali počast nevinim žrtvama – naglašava  predsjednik PK “ Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Napominje da je ovo društvo jedno od rijetkih u BiH, koje baštini sjećanje na ovakav način. Ohrabruje činjenica da se svake godine povećava broj učesnika koji žele preći dionicu koja je posebno zahtjevna u zimskim uslovima, što iziskuje posebne pripreme i zahtijeva fizičku spremu za pješačenje u trajanju od šest sati.

– Pandemija Covid – 19 je malo sve to poremetila i  još uvijek moramo biti oprezni tako da vjerovatno nećemo imati masovnost kao što je bila prije pandemije kada je bilo i po 150 učesnika. Ali, sudeći po dosadašnjem interesovanju očekujemo bar 100 učesnika, naših prijatelja iz raznih krajeva. Već su se najavili oni iz  Sarajeva, Zenice, Gradačca, Mostara, i drugih gradova, a  prijave se mogu izvršiti 24. februara” – napominje on.

Ističe da je namjera planinarskog kluba bila i prezentacija monografije o Grepku, za što nisu uspjeli obezbjediti potrebna sredstva, ali se nadaju da će tu ideju realizirati u narednim godinama, kako bi ostavili trajno zadokumentovanu priču o značaju puta života ali i svim golgotama koje su na tom putu doživjeli stanovnici opkoljenog grada.

– Uz ovaj jubilarni pohod na lokalitetu Planinarskog doma “Nedim Pilav – Jogi” na Rudoj Glavi bit će upriličena postavka oko 50 ratnih fotografija koja svjedoči o stradanjima i patnjama svih onih koji su prolazili putevima Grepka, kako bi se učesnici i na taj načiin upoznali sa svim onim što je on značio, a bit će priređen i historijski sat. U svakom slučaju, naša obaveza je da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo nešto slično – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” koji je prošle godine obilježio 70 godina postojanja, kao jedno od najstarijih planinarskih društava u Bosni i Hercegovini.

Dvadeset peti zimski pohod “Grebak – put života” održat će se 26. i 27. februara. Polazak je planiran u šest sati sa spomen obilježja braniocima Goražda, pohod polazi u osam sati sa Grepka a krajnje odredište je Ruda Glava gdje se dolazak očekuje oko 17 sati.   

Izvor: Agencije

Previous Snowden: Još uvijek se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama Sarajeva
Next Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

You might also like

NAŠI DANI

Postavljen kamen temeljac za izgradnju spomenika komandantu Zaimu Imamoviću

  U Goraždu, u ulici koja nosi njegovo ime, danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću. U prisustvu članova porodice, saboraca i prijatelja

NAŠI DANI

Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Fotografija aktivistkinje Aide Ćorović koja je sa osmijehom na licu nasilno odvedena u policijsku stanicu Vračar u Beogradu obilježila je današnji dan u regiji. Ćorović je u utorak privedena nakon

NAŠI DANI

Brčko se sjeća šehida i poginulih boraca Armije R BiH

  Povodom obilježavanja 23 godine od formiranja 108/215 viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine Koordinacija boračkih udruženja Armije R BiH Brčko distrikta BiH nastavila je sa svojim