Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

Bosanskohercegovački poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12 hiljada tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je „ozbiljnim igračem“ u ovoj grani.

Trend rasta iz godine u godinu je stalan, sve je više zasada i ulaganja, pa Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH očekuje dodatno širenje proizvodnje u 2016. godini, što zavisi i od vremenskih uvjeta.

To je za Fenu izjavio menadžer u Savezu Armin Kurbegović tokom godišnje konferencije proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u BiH, koju je taj savez organizirao u Sarajevu u suradnji sa švicarskim Caritasom, GIZ-om, njemačkom organizacijom za međunarondu suradnju, te s novim projektom USAID/Sweden Farma II.

jagode

Cilj je bio da se učesnici upoznaju o aktuelnostima i trendovima u BiH, regiji i zemljama Evropske unije (EU) vezanim za proizvodnju jagodičastog voća i tržište.

Konferencija je prilika i da svi akteri u lancu proizvodnje i plasmana sjednu za isti sto radi dijaloga u cilju rješavanja zajedničkih problema.

Po izjavi Armina Kurbegovića, problem bh. proizvođača je nekontrolisano širenje ove proizvodnje i sadnje, zbog čega je treba staviti u sistem. Nema ni institucionalne podrške proizvođačima, rekao je.

Najveći izazov je što bolji plasman na evropsko i svjetsko tržište kulture koja je zasad 100 posto izvozna.

Učesnici konferencije razgovarali su o novim kretanjima u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućem uvođenju EU standarda, bez kojih bh. proizvođači izvoze zasad.

Kurbegović ističe da u Savezu ne sjede skrštenih ruku kad je riječ o uvođenju sistema integralne proizvodnje jagodičastog voća, koji, između ostalog, garantira zdravstvenu ispravnost proizvoda.

jagode-2

Da je pred uzgajivačima jagodičastog voća obećavajuća sezona, potvrđuju nam i iz Čelića, nadaleko poznatom po uzgoju jagoda.

Prema njihovim tvrdnjama, jagode su rodile bolje nego prethodnih sezona, pa se očekuje i kvalitetna berba.

Također, poručuju potrošačima da zaobiđu uvozne jagode, kao i ostalo uvozno jagodičasto voće, zbog sumnjivog porijekla i izgoja, te da se okrenu kupovini od bh. proizvođača.

(Bportal.ba)

Previous Bosna i Hercegovina povećala ukupni izvoz
Next Bešić: Dres Bosne i Hercegovine nikad ne mijenjam, pa ni s Messijem

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaći investitori pokazuju snagu: AS Group zainteresovan za kupovinu Mercatora u Bosni i Hercegovini

  Slovenski Mercator je početkom godine oglasio prodaju svojih najvećih tržnih centara u Bosni i Hercegovini, samo nekoliko mjeseci nakon što ih je ponovo preuzeo od hrvatskog Konzuma koji je

Ekonomija/Biznis

2017. do sada najbolja poslovna godina za Hifa Oil: Povećali broj zaposlenih za 75 posto

  Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, u protekloj 2017. godini ostvarila je najbolju poslovnu godinu od kako postoji sa zabilježenim rastom po svim segmentima poslovanja, kako

Ekonomija/Biznis

Godišnje se u našoj zemlji proizvede 280.000 litara ekstra djevičanskog ulja

Bosna i Hercegovina ušla je u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja. Posljednjih nekoliko godina država sve više podstiče poljoprivredni razvoj pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100.000 stabala, odnosno