V. Britanija: Aktivnosti povodom godišnjice srebreničkog genocida

V. Britanija: Aktivnosti povodom godišnjice srebreničkog genocida

U Velikoj Britaniji je Maršom mira u gradu Guildfordu, nadomak Londona, otpočelo obilježavanje 29te godišnjice sjećanja na najkrvaviji zločin na tlu Evrope od drugog svjetskog rata. 

Velik broja članova bosanskohercegovačke dijaspore odazvao se na poziv Muje Delića te njegove porodice i prijatelja da kroz dvosatnu šetnju i progodnim programom odaju počast svim žrtvama Srebreničkog genocida.   

Tokom šetnje Mujo je učesnicima prezentovao kako je izgledao proboj u cilju da stignu do slobodne teritorije.  Govorio je  o njegovom preživljavanju, gubitka porodice kao i svih koje je poznavao, način na koji su preživljavali najteža ranjavanja i nošenju ranjenika u teškim uslovima.

Na kraju višesatnog marširanja održan je čas historije. Fokus je bio na omladini.

Alen Suljić je imao 9 godina tokom geonocida u Srebrenici. Prisutnima je opisao kako je sa majkom i 2 brata preživio Potočare gdje je svojim očima vidi šta četnici rade nedužnom narodu i kako se ljudi iz očaja vješaju. Bježali su od zločinaca u namjeri da dođu do slobodne teritorije.  U tom maršu smrti Alen je izgubio oca. 

Zijad Fajković iz Bosanske Gradiške imao je dvanaest godina kada su mu komšije srbi  odveli oca i amidže 1992 godine. I nakon trideset dvije godine nisu pronađeni tako da ni sada ne zna da li su živi. Ispričao je kako je sa majkom i sestrom kao dvanaestogodišnjak preko Hrvatske i Slovenije došao u Veliku Britaniju. 

Meho Jakupović je ispričao strahote koje je preživio u srpskim logorima u Bosanskoj krajini a Fahra Jamaković, sarajka sa privremenom adresom u Londonu pročitala je dvije poezije o Srebrenici. Samir Mehmedović je pročitao priču o sinu i majci, pod emotivnim nazivom “Nisam te poljubio, majko”. 

Sabit Jakupović MBE porijeklom iz Kozarca, je preživio  dva logora, Manjaču i  Omarsku. Opisao je strah, bol povrede zbog kojih je kao medicinski evakuant doveden u Englesku. Dobitnik je priznanja od Kralja Čarlsa III za dogogodišnju posvećenost obrazovanju i obilježavanju genocida. 

Na kraju se obratio Zaim Pašić predsjednik BH UK Networka i prvoborac Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zaim se ispred BH UK Networka zahvalio organizatoru i dodao da mu je drago što vidi dosta mladih. Pozvao je da jedni druge podržavaju te da ne zaborave svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Jasmin ef. Odobašić je sa svojim kolegama efendijama proučio Jasin i Dovu za sve šehide Bosne i Hercegovine. 

Program je vodila Lejla Delić-Ćatibušić, kojoj je u genocidu ubijeno vise od 30 članova porodice. Svake godine učestvuje i u Maršu mira.“U kontaktu sam sa bh omladinom širom svijeta i zajedno dajemo doprinos u organizovanju Marša mira. Ponosna sam na činjenicu da se svake godine tokom sedmice sjećanja na Srebrenicu u UK organizuje više od 1000 komemoracija. Kao mlada osoba porijeklom iz Bosne, zahvaljujem se Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, organizaciji Remembering Srebrenica, BH UK Networku i mnogobrojnim aktivistima koji daju ogroman doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi”, izjavila je Lejla. 

Zahvaljujemo se Enesu Ćatibušiću koji je uradio video zapis Marš mira a cjelokupan program može se pogledati na fb stranici BH UK Networka. https://www.facebook.com/bosniauknetwork/ 

Ponajviše zahvaljujući organizaciji Remembering Srebrenica, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja izvan Bosne i Hercegovine koja obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici na nacionalnom nivou. To čini uz podršku bh zajednice na Ostrvu, osam regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irska te više od 1.500 aktivista koji odaju počast žrtvama i preživjelima genocida i uče ljude opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica za sve.

BOSANSKOHERCEGOVAČKA DIJASPORA TRAŽI OD VLADE UJEDINJENOG KRALJEVSTVA DA POUKE IZ GENOCIDA U SREBRENICI UVRSTI U NACIONALNI NASTAVNI PLAN I PROGRAM

BH UK Network uputio je pismo premijeru Velike Britanije Rishi Sunak sa željom da se zahvalimo za pomoć Vlade pri usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici. Ujedno tražimo da se shodno sadržaju Rezolucije pouke iz genocida u Srebrenici uvrste u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida.

U pismu je navedeno slijedeće:

-Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na njenom supokroviteljstvu i glasanju za Rezolucije UN-a o Srebrenici. Usvajanje rezolucije ima veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine.

Usvojena rezolucija osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Ponosni smo što vidimo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno u svojoj odgovornosti da spriječi dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To je jasan znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu. Usvajanjem rezolucije šalje se i jasna poruka cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja.

Nakon usvajanja rezolucije, tražimo od Ujedinjenog Kraljevstva da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida. Ovo bi bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

Kako se 11. juli bliži i pripremamo se za obilježavanje dvadeset devete godišnjice genocida u Srebrenici, sa velikim zadovoljstvom znamo da međunarodna zajednica prepoznaje doživljeni bol i patnju i da će biti uz nas dok obilježavamo prvi Međunarodni dan refleksije i Obilježavanje genocida 1995. godine u Srebrenici.

Bezrezervno vam zahvaljujemo na vašoj kontinuiranoj podršci.

Previous Deblokada Mostara - godišnjica herojske akcije bosanskih vojnika i komandanta Midhata Hujdura
Next Desetogodišnjak iz Sarajeva trenirat će u čuvenoj Barceloninoj La Masiji

You might also like

NAŠI DANI

AVA Star Kakanj: Proizveli i isporučili više od 7000 vizira za bolnice, klinike, apoteke, BH Poštu..

Kakanjski zaštitni viziri od početka pandemija u našoj zemlji velika su pomoć i zaštita od prenošenja virusa Covid-19 u bolnicama, apotekama i kliničkim centrima širom Bosne i Hercegovine. Djelo je

NAŠI DANI

ODVAŽAN ISTUP ITALIJANSKE SUTKINJE: Zašto sam glasala protiv oslobađajuće presude Šešelju

Flavia Lattanzi, sutkinja koja se nije složila s oslobađajućim odlukama po većini tačaka optužnice Vojislavu Šešelju, podrobno je obrazložila razloge zbog kojih je glasala protiv oslobađajuće presude. Flavia Lattanzi, članica

NAŠI DANI

Na Žutoj tabiji prvi Festival sevdalinke kao dodatna turistička ponuda tokom SFF-a

Prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree” bit će održan od 11. do 18. augusta u atraktivnom ambijentu Žute tabije, u organizaciji U.G. ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.