V. Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a

V. Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji, saopćeno je danas iz Ureda britanskog premijera Borisa Johnsona, prenosi AA.

U saopćenju se navodi da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Dodaje se također da ove planove podržava zvanična Moskva kao dio nastojanja ruskog lidera Vladimira Putina da ugrozi euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost.

“Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Velike Britanije i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre opasnim utjecajima te će pomoći u blokiranju ruskih i drugih napora da se proširi nepovjerenje i podrije demokratija u državi i regionu. Novi strateški savjetnik za odbranu podržat će reformu odbrane u državi, pomažući im da razviju moderne, reprezentativne oružane snage prema standardima NATO-a“, navodi se.

U saopćenju je također istaknuto da će Velika Britanija osigurati 750.000 funti za uspostavljanje Centra za sajber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

“Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od sajber napada, koji mogu povrijediti ljude unutar i izvan države. Velika Britanija će blisko sarađivati s medijima i bh. institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija“, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da Ministarstvo odbrane Velike Britanije trenutno radi sa bosanskohercegovačkim ministarstvom kako bi država ostala čvrsto na euroatlantskom putu, razvijajući sposobnost i otpornost koji su Oružanim snagama BiH potrebni za suočavanje sa sigurnosnim izazovima.

“Ova pomoć pokazuje vodeću ulogu Velike Britanije u borbi protiv opasnog utjecaja i jačanja sigurnosti i stabilnosti. Velika Britanija pokazuje dugogodišnju predanost miru i sigurnosti u regionu, počevši od 1990-ih kada su britanski vojnici činili sastavni dio humanitarnih napora tokom rata u BiH. Britanske trupe su od tada kontinuirano služile toj državi, pomažući joj u obnovi, te čuvajući i promovišući mir“, istaknuto je.

Britanski premijer je upozorio da Rusija nastoji da preokrene uspjehe postignute u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini.

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno tlo za Putinove pogubne poduhvate. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe postignute u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, postignuća koja su donijela veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja kako bi pomogli u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju“, kazao je britanski premijer u saopćenju.

Na kraju se navodi da pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Velika Britanija politički radi na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u državi, a prošle godine premijer je imenovao novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan za borbu protiv organizovanog kriminala i drugih zajedničkih sigurnosnih izazova“, navodi se u saopćenju iz Ureda britanskog premijera.

Izvor: Agencije

Previous Otvorena magistralna cesta Neum - Stolac
Next Bošnjak čiji su komentari perzijskih klasika prevođeni na njemački i engleski jezik

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), Forum ZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS obilježili su 27. januar -Međunarodni dan sjećanja na

NAŠI DANI

Vodenica kod Hadžića: Budućnost je u zdravoj hrani (Video)

TVSA pokraj Hadžića u jedinoj vodenici, nekada ih jena Žunovačkom potoku bilo 15   Osim mora, rijeka i jezera često zaboravljamo da imamo i naše potoke, vodenice i vodeničare. Jedno

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bolna sjećanja na stanovnike Ahatovića i Dobroševića ubijene u autobusu u Sokolini ne blijede

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša danas je obilježena još jedna tužna godišnjica masakra počinjenog u autobusu, u kojem je svirepo ubijeno 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i