Vahida Velić: Bosanka u Evropskoj svemirskoj agenciji

Vahida Velić: Bosanka u Evropskoj svemirskoj agenciji

Vahida Velić, koja radi za Evropsku svemirsku agenciju (ESA), svojim životnim putem i postignućima inspiriše mnoge. Ova inženjerka mašinstva se danas bavi biomedicinskom tehnologijom koja je vezana za istraživanja svemira.

Obrazovanje i interes za mašinstvo

Vahida Velić, inače rođena Mrkonjičanka, trenutno nastanjena u Kelnu, interesovanje za prirodne nauke je otkrila još u srednjoj školi. Odluka da studira mašinstvo na Mašinskom fakultetu u Sarajevu bila je prirodni slijed njene znatiželje i preporuka starije sestre koja je već studirala na istom fakultetu.

„Uvijek sam bila više zainteresovana za prirodne nauke,” kaže Velić. Istražujući opcije za studij u Bosni i Hercegovini, pronašla je nekoliko zanimljivih oblasti na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, što je uz preporuke sestre odlučilo njen izbor. Danas je Velić magistrica mašinstva i diplomirana inženjerka mašinstva.

Put do Evropske svemirske agencije

Velić je uvijek bila fascinirana svemirom, ali nikad nije mogla zamisliti da će jednog dana raditi u Evropskom centru za astronaute. Danas radi kao biomedicinski inženjer u sklopu firme KBR GmbH koja pruža usluge za ESA-u.

Trenutno radim kao kontrolor leta na konzoli i pružam podršku timu i astronautima koji rade na istraživanjima u toku njihove misije na Internacionalnoj Svemirskoj Stanici (ISS),” kaže Velić.

Pored toga, prolazi obuku za EUROCOM (European Communicator and Medical operations), poziciju zaduženu za svakodnevnu komunikaciju s astronautima na ISS-u.

„Pored navedenog radim na još par projekata istovremeno koji su većinom vezani za LEO (Lower Earth Orbit) misije, kao i na projektu koji je planiran za buduće misije na Mjesec“, dodala je.

Nada se da će svemirska industrija postati prepoznata u Bosni i Hercegovini i da će BiH postati članica Evropske svemirske agencije. „Voljela bih da kada se ovo desi budem dio realizacije ove ideje,” dodaje ona.

Volontiranje kao prilika za razvoj komunikacijskih vještina

Tokom studija, Velić je bila aktivna volonterka u Fondaciji Hastor.

Fondacija Hastor ne samo da je pružala financijsku podršku tokom mog obrazovanja, nego je i kroz volontersko iskustvo i brojne radionice i mentorstvo doprinijela razvoju ‘soft skills’ -a,” objašnjava Velić.

Kroz ovo iskustvo razvila je vještine kao što su organizacija vremena, komunikacijske vještine, timski rad i organizacijske vještine općenito. Smatra kako su se ove vještine pokazale neprocjenjivima u njenoj karijeri, pripremivši je za buduće izazove.

Photo by Vahida Velić
Photo by Vahida Velić

Razmjena studenata u Francuskoj

Velić je iskoristila priliku za studijsku razmjenu na univerzitetu UTBM u Francuskoj kroz Erasmus+ program.

Na gostujućem univerzitetu sam provela dva semestra,” priča Velić. Prvi semestar je slušala predavanja, dok je drugi semestar radila na projektu koji je bio i njen završni rad. Tema njenog rada bila je vezana za tehnologiju koja omogućava kretanje pacijentima oboljelim od cerebralne paralize.

Projekat je rađen u saradnji s UTBM univerzitetom, APF Handicap France (Asocijacija hendikepiranih osoba u Francuskoj) i Mašinskim fakultetom u Sarajevu.

Poboljšanje obrazovanja u BiH

Velić ističe nekoliko ključnih oblasti za unapređenje obrazovnog sistema u BiH. „Jedna od prepreka sa kojom sam se susrela je bila vezana za razmjene studenata,” objašnjava ona, „većina naših fakulteta ne priznaje predmete koje položimo u okviru razmjene, što znači da ako se odlučite za razmjenu, šanse da morate obnoviti godinu su velike.

Ona vjeruje da bi bh. univerziteti trebali olakšavati odlazak na razmjene, jer ovakva iskustva omogućavaju širenje vidika i sticanje prijateljstava s ljudima iz cijelog svijeta. Pored toga, ističe važnost praćenja razvoja tehnologije i učenja jezika, kao i nastave na stranom jeziku.

Smatram da bi BH univerzitetu trebali da promovišu i olakšavaju studentima odlazak na razmjene, jer zaista ovakva iskustva omogućavaju da proširite svoje vidike, steknete prijateljstva sa ljudima iz cijelog svijeta a svakako i predstavite našu državu u što boljem svijetlu. I na kraju krajeva znanja i vještine koje se steknu u inostranstvu svakako se mogu primijeniti i koristiti za budući napredak zemlje“, zaključila je Vahida Velić za VOA.

Previous U Sarajevu održana promocija trilogije Mehmedalije Hadžića
Next U haremu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču promovirana knjiga "Čajniče i okolina 15. i 16. stoljeće"

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. Amela Jusić: Obrazovanje treba biti vitalni nacionalni interes Bosne i Hercegovine

Institut za zdravlje u Luksemburgu (LIH) bit će gotovo dvije godine istraživačka baza Ameli Jusić, profesorici na Odsjeku biologije Prirodno matemetičkog fakulteta (PMF) Tuzla. Tu privilegiju zaslužila je dobivši stipendiju

NAŠI LJUDI

Izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju od 1. do 8. septembra u Japanu

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća” 1. septembra bit će otvorena u galeriji Owada kulturnog centra Shibuya u Tokiju i trajat će do 8. sepmtebra.  Izložba posvećena pjesniku, historičaru i

HISTORIJA

Abdullah Muzaferija, veliki bošnjački izumitelj iz perioda Osmanskog carstva

Abdulah-efendija Muzaferija,  geometar i konstruktor, (? – 1750). Potječe iz bos. begovske porodice iz Visokog. Izumio vrstu prijenosnog pontonskog mosta, koji je ležao na čamcima ili mjehovima, za prijelaz vojske preko