Vakuf “Feros”: Postavljena zastava Bosne i Hercegovine, važna poruka za sve

Vakuf “Feros”: Postavljena zastava Bosne i Hercegovine, važna poruka za sve

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenice danas je u Potočarima organizovao akciju čišćenja vakufske parcele i objekata u vlasništvu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a bivše fabrike “Feros”. Također, danas je postavljena i državna zastava na novi jarbol.

– Ušli smo u fabriku “Feros”, očistili. Naravno, najvažnije tek slijedi. Treba da s našim liderima u Islamskoj zajednici, reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, s našim vakifima koji su učestvovali u kupovini, i svim drugim ljudima koji imaju ideju, razgovaramo i razmotrimo šta bi bilo najbolje uraditi, trebamo napraviti plan – kazao je za Preporod.info Damir-ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica.

Vrlo važno je bilo postaviti zastavu Bosne i Hercegovine, naglasio je Peštalić, kako bi se poslala poruka da je priča oko “Ferosa” završena.

– Vrlo je važno bilo poslati jednu takvu poruku, važno je da se državna zastava vijori pored Memorijalnog centra. Znamo šta se dešavalo u “Ferosu”, uradili smo ono što je bilo na nama, spriječili smo one koji su imali namjeru sknavljenja prostora oko Memorijalnog centra. Sada možemo mirno spavati. Ovo je, zasigurno, jedno od najdražih mjesta gdje je postavljena zastava naše Bosne i Hercegovine – poručio je Peštalić.

Podsjećamo, MIZ Srebrenica je uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike „Unis-Feros“ AD Srebrenica. Sve finansijske obaveze MIZ Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine. Dio uplaćenih sredstava osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć pedeset i pet privrednika – vakifa iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo MIZ Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak. Odmah je uložena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi kršenja prava na imovinu. U februaru 2022. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluku da se apelacija usvaja, utvrđuje povredu prava na imovinu, ukida odluka Okružnog suda u Bijeljini i istom nalaže da donese novu odluku. Okružni sud u Bijeljini postupio je po nalogu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potvrdio da je kupljena imovina vlasništvo i posjed Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću je u 12. aprila u Srebrenici uručena odluka Ustavnog sudu Bosne i Hercegovine i odluka Okružnog suda u Bijeljini u vezi s fabrikom „Unis-Feros“ AD Srebrenica, te je donošenjem ovih odluka konačno završena i pravna borba za nekretninu koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 2018. godine kupila u Srebrenici.

Izvor: Preporod.info

Previous Otvoren 20. lukavački sajam „List“
Next Danski ministar vanjskih poslova u posjeti Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Vrhovni sud Holandije: Država Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke

NAŠI DANI

U finansiranje tunela Hranjen uključuju se Autoceste FBiH

Uprava JP Autoceste FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru je dopunila Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za 2023. godinu kojim se predviđa obezbjeđenje dodatnih sredstva u iznosu od 30 miliona

NAŠI DANI

Komemoracija ubijenom policajcu Mahiru Begiću: Bio je čovjek dostojan divljenja

  Minutom šutnje, učenjem Fatihe i na drugi prigodan način, porodica, prijatelji i kolege, odali su danas u Sarajevu počast ubijenom pripadniku Federalne uprave policije Mahiru Begiću, javlja Anadolu Agency