Vareš: Britanci investiraju u rudarstvo, Arapi u turizam

Vareš: Britanci investiraju u rudarstvo, Arapi u turizam

Bosanska zemlja i njena bogatstva mnogima je privlačna… jedne privlače plemeniti metali, druge prirodne ljepote.

Britanska kompanija Adriatic Metals čija bosanska podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, pokrenula je na londonskoj burzi najveću prodaju dionica ove godine.

Ugledni Financial Times, naime, piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njene nezavisnosti ranih 90-ih godina prošloga stoljeća.

Za razliku od mnogih zemalja u Evropi, u kojima je sve teže otvoriti nove rudnike, bosanskohercegovački političari traže načina kako privući strane investitore nudeći nisku stopu korporativnog poreza u iznosu od 10 posto.

U prosjeku je potrebno 16 godina za dobivanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku. Ukoliko sve bude teklo po planu, Adriatic bi trebao ispuniti ovaj cilj u četiri godine.

Pozdravljamo posvećenost Adriatic Metalsa u obnavljanju bosanske rudarske industrije, imajući u vidu planirana ulaganja u Rudnik Vareš, koji će biti najveća pojedinačna strana investicija u metalsku industriju ove zemlje do sada – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. 

Paul Cronin, bivši bankar i generalni direktor Adriatic Metalsa, osnovao je ovu kompaniju nakon što je kupio kompaniju koja posjeduje dozvole za istraživanje za područje oko rudarskog grada Vareša i započela su bušenja. Uspjeh je odmah uslijedio nakon što je otkriveno nalazište Rupice.

Kada sam otišao u Bosnu i Hercegovinu da procijenim ove projekte, pregledao sam materijal koji niko ranije nije pregledao, koji je potom digitaliziran i unijet u naš softverski model – ispričao je Cronin za Financial Times.

Visokokvalitetna ruda iz nalazišta Rupice će omogućiti kompaniji da, nakon što započne rad u podzemnom rudniku, 2023. godine povrati uložene investicije za manje od godinu dana.

Cronin planira da zaradu dobivenu od rudnika iskoristi za finansiranje dodatnih istraživanja u ovom kraju, te druge akvizicije, prvenstveno u Evropi.

Željeli bismo imati neke od metala koji se koriste u proizvodnji baterija. Sigurno nikl, ali i kobalt. Također, željeli bismo i neke dragocjene metale. Srebro ima ulogu u procesu dekarbonizacije, naročito jer se koristi u proizvodnji solarnih panela – poručio Cronin.

Na području Vareša gradiće se turističko-rekreacioni kompleks; podrška projektu i od Vlade ZDK

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš gradi turističko-rekreacioni kompleks.

S menadžerom kompanije “Dar al Arkan” Tareqom al Nabulsijem i direktorom operacija kompanije “Realengineering Sarajevo Emirom Ferovićem razgovarali su premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić i ministar privrede Zlatko Jelić.

Arapski investitor otkupio je zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Investitor planira da kroz nekoliko faza idućih 10 godina investira nekoliko desetina miliona eura, a samo u prvoj fazi u izgradnju komunalne infrastrukture uložit će 10 miliona eura.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje. Konstatirano je da je Vlada ZDK-a izvršila sve svoje obaveze te da je za izdavanje potrebnih dozvola i početak radova potrebno da prostorno-plansku dokumentaciju usvoji Skupština ZDK, kao i da Općina Vareš provede neophodne administrativne procedure.

Predstavnici Vlade dali su punu podršku realizaciji ovog projekta, potvrđujući posvećenost institucija ovog kantona stvaranju uslova za privlačenje investicija u svim oblastima.

Previous Komšić i Džaferović s njemačkim ministrom: Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagovati i to pod svaku cijenu
Next Kozarac - završeno uređenje u sklopu Memorijalnog centra Kamičani

You might also like

Ekonomija/Biznis

Veliki rast robne razmjene: Bosanskohercegovački izvoz porastao za 25,4 posto

  U januaru 2018. godine izvoz je iznosio 906 miliona KM, što je za 25,4 % više nego u januaru 2017. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 255 miliona

Ekonomija/Biznis

Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)

Klompe koje se proizvode u Turbetu kod Travnika izvoze se u cijeli svijet. Ova firma godišnje proizvede oko 60 hiljada pari klompi a 45 radnika imaju sve uvjete za rad.

Ekonomija/Biznis

Omer Begović: Manimo se egzotike, uzgajajmo voće našeg podneblja

Omer Begović ima 72 godine i živi u gornjevakufskom naselju Vrse. U svom vrtu na pola dunuma ima rasadnik šipurka ili šipe, a godišnje proizvede oko 20 hiljada mladih sadnica. Sadnice proizvodi iz