Vareš (Foto)

Vareš (Foto)

Vareš je grad koji je udaljen svega 42 km od Sarajeva, grad čiji su stanovnici nekada živjeli od rada u željezari… danas je pust i slomljen, ali ne i bez prazničnog duha! Zaboravljen od svih, ali stamen i hrabar kao što su nekada bili njegovi rudari!

IMG_0783

Ulaz u Vareš je bio ponos i simbol radnika, a danas je napuštena ruina koja prolazi svoje posljednje dane. Veliki broj stanovnika Vareša je odavno napustio svoj grad, ali oni koji su ostali imaju čime da se ponose, jer Vareš i danas sa sobom nosi ono najvrijednije: bogatu istoriju, višestoljetnu kulturu i tradicionalne običaje.

IMG_0803
Waterfalls of the river Stavnja

Uskršnji običaji u Varešu čini mi se da imaju posebnu čar. Vareš je jedan od rijetkih gradova u BiH koji njeguje svoju tradiciju i pokušava i dalje prenijeti znanje na mlađe generacije… Ovakve pisanice ne mogu se vidjeti bilo gdje, jer one su ručni rad vrijednih ruku vareških dama. One prave unikatne, pa gotovo muzejske primjerke ljuski koje izgledaju kao najfiniji vez.

IMG_0793
Easter eggs in cousin Lara’s house

U Varešu još uvijek postoje stare kuće rađene po uzoru na osmansku arhitekturu. Jedna od takvih kuća nalazi se u ulici Nikovac i nažalost nije uvrštena na listu kulturne baštine BiH, jer vlasnici su već odavno staru šindru na krovu zamijenili salonitkom. Međutim, ona je za mene posebna i našla se na listi mojih omiljenih objekata.

IMG_0808
The old storage

 

IMG_0809
Bojan’s house built in the Ottoman style

Prizemelje kuće sa sobom nosi divne uspomene, a svaka od njih je urezana u stotinama godina stare zidove, koji se još uvijek odupiru vremenu! Enterijer krije specijalne komade… stare vitrine, krevete od masivnog drveta, posuđe i ono najbitnije: porodične fotografije!

Vareš na obali rijeke Stavnje, u centru grada i danas ima nešto što cijela Bosna i Hercegovina nema – najstariju crkvu, nazvanu ‘Mala Crkva’. Izgrađena je u 16. stojeću, više puta je stradala tokom ratova, ali i danas je tu. U okolini Vareša nalazi se još artefakata kao što su: Manastir i Muzej Kraljeva Sutjeska, Bazilika Dabravina i najstarija džamija u BiH.

IMG_0825
Door keeper:)
IMG_0840
The oldest Christian Church in Bosnia and Herzegovina settled on Stavnja river bank

Posljednja stanica za ovaj put je bilo specijalno mjesto, ne zbog arhitektonskih vrijednosti, već zbog ljudske snage i volje da održe svoju tradiciju. Udruga „Izvorno vareško“ je nastala sa ciljem očuvanja kulturne baštine Vareša iz domena umjetnosti, obrtništva i kućne radinosti, a osnovana je 2005. godine. Udruga promovira rad, majstorluk i čestitost koja od davnina krasi varešku ženu i metalskog radnika i rudara.

Oduševljena bogatstvom tradicije uz par fotografija iz udruge, podsjetila sam se još jednom koliko bogatstvo nudi naša istorija i koliko malo treba da se sjetimo i zabilježimo ono čime bi se trebali ponositi i ono što bi trebali čuvati u našim srcima.

IMG_0842
The old chair made of solid wood
IMG_0845
Vintage iron used to be filled with embers
IMG_0846
Traditionally embroidered towel and woman’s costume set
IMG_0847
Pillows and kitchen cloths were usually embroidered with colorful strings
IMG_0848
Traditional coffee and rakija pots
IMG_0852
‘Rudar’ – A bronze statue of a miner is famous symbol of Vares
IMG_0857
‘Klompe’ – wooden clogs could be found outside the door of every old house
IMG_0859
‘Sehara’ (chest) was used as a store-space
IMG_0860
Colorful wool rug called ‘ćilim’

 

Text: Mersiha Karić

Photography: Mersiha Karić

Izvor: stilistica.wordpress.com

Previous Bosna i Hercegovina će na novoj FIFA rang listi biti najbolje plasirana reprezentacija u regionu
Next Sin čovjeka kojeg je ubio Šešeljev tjelohranitelj: Bez obzira na presudu nastavljam širiti istinu

You might also like

BAŠTINA

TAJNE STEĆAKA – Podignuta ruka i krug

-Motiv ruke, naročito prema nebu ispružene, veoma je čest u kamenim nadgrobnim spomenicima srednjovjekovne Bosne.   Ako je kombinovan sa simbolima sunca, mjeseca i zvijezda, onda označava adoraciju, jer su

BAŠTINA

Tradicionalni i historijski motivi sve prisutniji na domaćim proizvodima

  Tradicija predstavlja jedan od glavnih temelja opstanka jedne zajednice kao kolektiva. Bogatstvo i važnost bosanskohercegovačke tradicije, njenih kulturnih, historijskih i društvenih vrijednosti prepoznali su mnogi ovdašnji umjetnici. Danas ih

BAŠTINA

Obilježeno 450 godina od izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču

U Čajniču, gradiću na istoku Bosne i Hercegovine, danas je obilježena 450 godišnjica izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića, javlja AA. Tim povodom, u svim džematima proučeno je 40 jasina, a dova