Varoška džamija u Travniku  nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Varoška džamija u Travniku nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici proglasila Graditeljsku cjelinu – Varošku džamiju u Travniku te Mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike: Graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Građevina – Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Građevina – Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Historijsko područje – Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Građevina – Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu te Pokretno dobro – Sarajevska Hagada.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Radoje Vidović te članovi Goran Milojević i Amir Pašić, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Više o: Vanekov mlin u Bijeljini

Varoška džamija je jedna od najstarijih džamija izgrađenih u užoj jezgri grada Travnika, a pretpostavka je da je nastala odmah nakon džamije u tvrđavi Stari grad što bi vremenski odgovaralo periodu prvih decenija XVI stoljeća. Travnik je nesretnim događajem- velikim požarom koji je izbio 1903. godine ostao bez mnogih objekata uključujući i Varošku džamiju  od koje su tada ostali samo zidovi. Obnovu džamije već 1906. godine, pokrenula je Travničanka Ziba- hanuma Kopčić, koja je po projektu arhitekte Miloša Miloševića izgradila novi objekat u neomaurskom stilu.  Prvobitna džamija na ovom mjestu bila je najvjerovatnije izgrađena od drveta, čerpića i pokrivena šindrom. Danas je ova vrijedna graditeljska cjelina na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Previous Bauk bosanstva - Izgonjenja bosanskih ljudi u tuđe predstave o njima
Next Podrinje - sjećanje na genocid nad bošnjačkim civilima u Drugom svjetskom ratu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Mostaru otvorena izložba ‘Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti’

U povodu Europske noći muzeja u Muzeju Hercegovine u subotu navečer otvorena je izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti”. Na izložbi su prikazani faksimili najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne

BAŠTINA

Nacionalni spomenici: Harem Hadži Reuf-begove džamije u Gradačcu

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine, proglasila je „Grobljansku cjelinu – harem Hadži Reuf-begove ili Nove (Džedid) džamije u Gradačcu“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik obuhvata prostor

BAŠTINA

Zašto propadaju dokazi o snažnom Bosanskom kraljevstvu?

Prije šest i po vijekova, prije nego je Evropljanin i kročio na američke kontinente – postojala je Kraljevina Bosna. Španija, Danska, Velika Britanija, Saudijska Arabija i još mnoge države s