Varoška džamija u Travniku  nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Varoška džamija u Travniku nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici proglasila Graditeljsku cjelinu – Varošku džamiju u Travniku te Mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Usvojene su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za nacionalne spomenike: Graditeljska cjelina – Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Građevina – Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Građevina – Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Historijsko područje – Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Građevina – Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu te Pokretno dobro – Sarajevska Hagada.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Radoje Vidović te članovi Goran Milojević i Amir Pašić, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Više o: Vanekov mlin u Bijeljini

Varoška džamija je jedna od najstarijih džamija izgrađenih u užoj jezgri grada Travnika, a pretpostavka je da je nastala odmah nakon džamije u tvrđavi Stari grad što bi vremenski odgovaralo periodu prvih decenija XVI stoljeća. Travnik je nesretnim događajem- velikim požarom koji je izbio 1903. godine ostao bez mnogih objekata uključujući i Varošku džamiju  od koje su tada ostali samo zidovi. Obnovu džamije već 1906. godine, pokrenula je Travničanka Ziba- hanuma Kopčić, koja je po projektu arhitekte Miloša Miloševića izgradila novi objekat u neomaurskom stilu.  Prvobitna džamija na ovom mjestu bila je najvjerovatnije izgrađena od drveta, čerpića i pokrivena šindrom. Danas je ova vrijedna graditeljska cjelina na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Previous Bauk bosanstva - Izgonjenja bosanskih ljudi u tuđe predstave o njima
Next Podrinje - sjećanje na genocid nad bošnjačkim civilima u Drugom svjetskom ratu

You might also like

BAŠTINA

Obelisk kralja Tvrtka kod Olova: Spomenik od četiri metra sa kuglom na vrhu prava misterija

Nadomak sela Bakići kod Olova, više od četiri metra visok sa kuglom na vrhu, nalazi se jedan od najvažnijih spomenika koji vodi porijeklo iz srednjovjekovne Bosne. Obelisk kralja Tvrtka, prvog

BH RAZGLEDNICA

Novoproglašeni nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine (FOTO)

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u utorak proglasila  nacionalnim spomenicima BiH: historijsko područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani

SANDŽAK

Džamija u Petnjici – čuvar preko 500 unikatnih ćilima

  Za ovu džamiju važi vjerovanje da njene temelje čuvaju meleci-anđeli koji svoje vjernike, kao i njihove porodice štite od svih nedaća. Zato ova bogomolja u Petnjici nikada nije stradala,