VE Podveležje – montiran prvi vjetroagregat

VE Podveležje – montiran prvi vjetroagregat

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka.

Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg su posjetili Admir Andelija, generalni direktor i dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije.

„Aktivnosti na izgradnji se  nastavljaju i u teškima vremenskim uslovima kako za izvođača radova, tako i za sve ostale prateće aktivnosti i stoga čestitam svim onima koji su angažovani na izgradnji,  našim partnerima ali i uposlenicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji stiču znanja koja ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte.

Vrlo brzo očekujemo da projekat VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i VE Podveležje je za nas izuzetno iskustvo“ , kazao je generalni direktor Andelija nakon obilaska gradilišta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije je istakao da je realizacija projekta uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijom i vremenskim uslovima, ispred dinamičkog plana.

„Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale do kraja ove godine  vjetropark će u najvećoj mjeri biti  završen i montirani svi vjetroagregati. Izražavam  zahvalnost svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, i prije nas, a koji će nastaviti realizaciju i kada neki drugi projekti budu u toj fazi“, rekao je dr.sci. Salkić.

Kako bi proces instalacije vjetroagregata bio obavljen u što kraćem roku, montaža se vrši sukcesivno dizalicom težine 600 tona sa dužinom glavnog kraka 102 metra uz mogućnost produženja sa pomoćnim krakom dugim 12 metara, i dizalicom težine 500 tona sa teleskoposkom granom od 14,7 do 56 metara. Prilikom montaže koriste se i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona.

 Svaki vjetroagregat sastoje se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona. 

Izvođač radova na izgradnji VE Podveležje je Konzorcij „Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska. 

Previous Otvoren novi tematski park za djecu u ulici Envera Šehovića - treći u posljednje tri godine
Next Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

  Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna

BH RAZGLEDNICA

Tamo gdje vjetar duva: Vjetropark u okolini Duvna (VIDEO)

  Početkom ove godini u rad je puštena prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini. Radi se o VE Mesihovina koja se nalazi na području općine Tomislavgrad, nekadašnje Duvno. Pogledajte kao

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija svijetla tačka razvoja

Naši proizvodi su prepoznati i priznati u svijetu, a u 2016. godini dobili su vrhunske nagrade za dizajn Prema analizi Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH), drvna industrija u FBiH