Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

 

Karakteristika privrednog ambijenta prvih godina poslijeratnog perioda bila je tranzicija vlasničkih odnosa. Brojni su primjeri u kojima su čak i veliki privredni sistemi nestali sa poslovne mape, a upravo zbog takvih na još većem značaju dobijaju one kompanije koje su se izborile za svoje mjesto pod suncem.

Uz to, ukoliko neki privredni subjekt bilježi stalnu tendenciju razvoja, te se nametne i u regionalnim okvirima, a potražnja za njegovim prozvodima nadmaši proizvodne kapacitete, onda svakako zaslužuje posebno priznanje.

Nevjerovatni podaci

Upravo je jednu takvu borbu sa vjetrenjačama preživio UNIS TOK iz Kalesije, fabrika otkivaka i odbojno-vlačnih naprava, čiji su proizvodi pronašli svoje mjesto u autoindustriji. Kompanija je osnovana 1984. u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmirala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope. Kalesijski gigant zapošljava 380 radnika, a njegovi proizvodi izvoze se širom Starog kontinenta.

Direktor kompanije Mensur Hukić govorio je za Poslovne novine o aktuelnostima na poslovnom planu, o uspješnosti u protekloj godini, novim izazovima, ali i otkrio zaista nevjerovatne podatke za ove prostore kada je u pitanju širenje radnog kadra.

Prošla godina bila je dosta uspješna. Ostvaren je rast za oko 20 posto, a ukupna dobit iznosila je 31 milion KM. Kada su u pitanju proizvodne brojke, riječ je o 9.800 tona prerađenog čelika i 3,9 miliona komada proizvoda”, kazao je Hukić.

UNIS TOK je u protekloj godini nastavio dodatni sa širenjem i proizvodnih kapaciteta, a kupljena su dva nova pogona.

Kupili smo tvornicu u Bileći i livnicu u Tuzli. Uposlili smo 76 novih radnika, a u prva četiri mjeseca ove godine još dodatnih 48. Sada naša kompanija broji 380 uposlenih i tako nastavljamo borbu, mada nije lako”, istaknuo je Hukić.

Prvog operativca ove izuzetno uspješne kompanije pitali smo, između ostalog, šta je to ono što ih izdvaja na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Zahtjevi tržišta izuzetno su veliki, a mi uvijek težimo udovoljiti kupcima. Naša osnovna prednost u odnosu na konkurenciju je fleksibilnost, tj. brz odgovor na zahtjeve klijenta. Naravno, pored toga uvijek gledamo da osiguramo kvalitetne proizvode i da budemo konkurentni kada su cijene u pitanju”, rekao je direktor UNIS TOK-a.

Maksimalno popunjeni

Iako su iza nas tek četiri mjeseca u ovoj godini, izgledno je govoriti kako će kompanija iz Kalesije imati još bolje rezultate nego lani.

Imamo potpisane ugovore do kraja godine i maksimalno smo popunjeni, a sada je na nama samo da ih realiziramo. Kada su u pitanju aktuelnosti, aktivno smo krenuli u rješavanje infrastrukture u Bileći, gdje smo riješili trafostanice, a bitno je spomenuti da smo potpisali značajan ugovor za italijansko tržište u pogonu pločastog namještaja”, zaključio je Hukić.

Previous U Sarajevu održan miting podrške Dudakoviću: Čast odbrane niko ne može pogaziti
Next U Mostaru promovisana poštanska marka 'Karađoz-begova medresa'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz električne energije mogao bi ove godine premašiti milijardu maraka

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u periodu januar-maj ove godine iznosio je 624,2 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba. To je za 85,5 posto

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina rekorder u kupovini novih automobila

Evropsko automobilsko tržište nastavilo se oporavljati od godina recesije, pa je većina proizvođača i 2016. godinu zaključila sa dobitkom. Trendu se priključuju i zemlje regiona, u kojima je zabilježen i

Ekonomija/Biznis

Stižu li investicije iz Turske: Novalić u Ankari s frimama zainteresovanim za ulaganje

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i njegovi saradnici posjetili su danas Predsjedništvo odbrambene industrije Republike Turske gdje su održali sastanak sa zamjenikom predsjednika namjenske industrije Republike Turske Mustafom