‘Vena ljubavi prema domovini…’

‘Vena ljubavi prema domovini…’

Iz pera Mehmeda Handžića (1906.-1944.)…

PATRIOTIZAM, NARODNOST I NACIONALIZAM SA ISLAMSKOG GLEDIŠTA

…Iz života našeg književnika i alima Šejh Mustafe Juje iz Mostara poznato nam je ovo: Upravo u vrijeme kad mu je u Istanbulu obećana profesura na jednoj od prvih medresa, pozovu ga Mostarci u domovinu da zastupi umrlog muftiju Hasan-efendiju. Sav trud prijate­lja da ga zadrže u Istanbulu, gdje bi ga možda čekala sjajna budućnost, bio je uzaludan.

Svakome, ko bi ga nagovarao da ostane, odgovorio bi:— Inni le edžidu rihar-Rahmani min džanibi Hersek.“Ja osjećam da povjetarac Svemogućeg dolazi od strane Hercegovine”

Njegov biograf i učenik Ibrahim ef. Opijač ovako ocrtava njegov povratak u domovinu: “Vena ljubavi prema domovini zakucala je u njemu, prema domovini čija je zemlja prvi put dodirnula nje­govo časno tijelo”.

Ovakih primjera bismo mi mogli redati još, ali za to nema potrebe. Sigurna je činjenica i to da je islam poja­čao prirođeni patriotizam Bošnjaka i da su oni na taj način postali najjači elemenat u ovoj zemlji u patriotiz­mu i skoro jedini elemenat koji za Bosnu i Hercegovinu iskreno osjeća kao za svoju rođenu grudu.

Osim bosansko-hercegovačkih muslimana, malo ko osjeća za Bosnu i Hercegovinu kao za svoju domovinu onako kao musli­mani i zato kada se radi o interesima ove naše domovine malo ko sudjeluje u naporima osim bosansko-hercegovačkih muslimana. Došljaci nijesu mogli steći vatrene ljubavi prema njoj i baš stoga se dade zaključiti da je ovo naša domovina i da smo joj mi pravi sinovi i starosjedioci.

Ko je dočekao na oružje Austriju kada joj je Turska na Berlinskom kongresu ustupila ove krajeve? Jedino muslimani. Ta ostali su izašli pred neprijatelja i doče­kali ga kao osloboditelja. Vjerski osjećaj bio je kudika­mo jači od onoga za domovinom, ako je ovoga uopće bilo. Muslimani ovo nijesu nikada učinili ni za vrijeme četiristogodišnje turske vlasti. Vjerski osjećaj ostao je na svom mjestu, a osjećaj prema domovini na svom.

Pa i najskorije ponašanje bosanskohercegovačkih muslimana za vrijeme bivše Jugoslavije jasno pokazuje njihov veliki patriotizam, te prema tome nije bilo mjesta onim zlonamjernim prigovorima da bosansko-hercegovački muslimani nijesu patrioti… – zapisaće Handžić.

Mehmed ef. Handžić je jedna od najmarkantnijih intelektualnih figura među ulemom Bosne i Hercegovine u prvoj polovini 20.stoljeća. Gotovo da mu je teško u tom vremenu na našem bosanskohercegovačkom podneblju razaznati premca koji se može porediti s njim svojim ilumom, talentom, erudicijom, brojem i kvalitetom objavljenih radova i, ponad toga, društvenim angažmanom, te zasluženim ugledom i rejtingom u očima širedruštvene zajednice. Za samo šesnaest godina efektivnog rada navjerskom, prosvjetnom, kulturnom, naučno-istraživačkom i humanitarnom polju, ostvario je impozantne i divljenja vrijedne rezultate.

Prema mnogim autorima, u Bosni i Hercegovini u prvoj polovinidvadesetog stoljeća dvije najveće ulemanske figure su Džemaludinef. Čaušević i Mehmed ef. Handžić. Svojim sveukupnim angažmanom,Mehmed ef. se identificirao sa usudom svoga naroda. Bio je ne samo islamski znalac nego i islamskidjelatnik. Napisao je preko tri stotine radova iz svih oblasti islamske i bošnjačke kulture i tradicije(knjige, monografije, članci, udžbenici i dr.), napisat će o Handžiću Elvedin Aličić u radu ‘OBNOVITELJSKE IDEJEMEHMED EF. HANDŽIĆA‘.

Previous Jerlagić: Neka se Energetska zajednica malo bavi Poljskom, a ne nama, Blok 7 je projekat koji treba Bosni i Hercegovini
Next Mostar - obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

HISTORIJA

Mostarski muftija koji je prije 140 godina prozreo igre evropskih sila

  Smjena kultura, imperija i društvenih vrijednosti koja je dogovorena na Berlinskom kongresu jedan je od najvećih šokova kojeg su preživjeli stanovnici Bosne i Hercegovine. Ovo se ponajviše odnosi na muslimanski

NAŠI DANI

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog

OTPOR BOSNE

U Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS održana premijera filma “Sarajevska arterija”

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo održana premijera dokumentarnog filma “Sarajevska arterija”. Na premijeri filma prisustvovali su predstavnici državne, federalne, kantonalne