Vesna Pešić: Srbija je glavni uznemiravajući faktor na Balkanu; nije spremna ni za kakvo pomirenje

Vesna Pešić: Srbija je glavni uznemiravajući faktor na Balkanu; nije spremna ni za kakvo pomirenje

Nekadašnja političarka Vesna Pešić ocijenila je da je Srbija “glavni uznemiravajući faktor” na Balkanu, što se vidi po tome da Srbija ni danas ne prihvata svoje granice.

“Sve su države bivše Jugoslavije prihvatile svoje granice izuzev Srbije”, kazala je Vesna Pešić na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol u Beogradu.

Ona je ocijenila da Srbija nije spremna ni za kakvo pomirenje.

“Na djelu su procesi snažnog razgrađivanja Bosne i Hercegovine preko (Milorada) Dodika, a Srbija daje punu podršku tim procesima. Ja ne mislim da se Srbija u ovom trenutku priprema za rat, već pokušava mirnim putem da ostvari svoje ciljeve. Ona hoće da prisvoji jedan deo dejtonske Bosne i Hercegovine”, ocenila je Vesna Pešić.

Prema njenim riječima, u Srbiji je na djelu lična autokratija, u kojoj je Aleksandar Vučić preuzeo sve institucije, a opoziciju je proglasio unutrašnjim neprijateljem.

“U Srbiji je situacija toliko katastrofalna i sa ovakvom vlašću kakvu imamo mi ne možemo da riješimo nijedan problem, pa tako ni kosovski problem”, ocijenila je Vesna Pešić.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous Ministrica vanjskih poslova naše države se sastala sa ministrom vanjskih poslova Pakistana
Next Univerzitet u Sarajevu promovirao 4868 diplomanata i magistranata!

You might also like

NAŠI DANI

Zolak nakon krivične prijave Vlade RS-a: Očaj ih tjera da povlače ovakve poteze, idu na sve ili ništa

Vlada bh. entiteta uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, i to zbog izvršenog

NAŠI DANI

Kosovo: U Prizrenu održan marš podrške Bosni i Hercegovini

Sa marša održanog u gradu Prizrenu upućen je poziv na očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i nekonfliktne situacije među narodima, javlja AA. Oko stotinu ljudi koji su učestvovali u

NAŠI DANI

Šolc: Ukrajina može da bira sa liste oružja – mi plaćamo

Njemačka nastavlja da podržava Ukrajinu finansijski i vojno – u bliskoj saradnji sa saveznicima, rekao je kancelar Olaf Šolc i opet naglasio da se NATO neće miješati u rat. Pozvao