Veza između BiH i moćne kalifornijske ekonomije

Veza između BiH i moćne kalifornijske ekonomije

Mnoge činjenice govore da imamo fantastičnih genijalaca i odličnih kompanija koje mogu povući čitave sektore naprijed, pa čak i cjelu bh. ekonomiju i zaposliti desetine hiljada radnika u relativno kratkom periodu.

Mediji su objavili kako je Kalifornija postala šesta po veličini svjetska ekonomija podstaknuta snažnim rastom, a čiji su glavni pokretač bile tehnološke kompanije Facebook i Apple.

Iako je Kalifornija jedna od 50 američkih saveznih država, kad se posmatra sama u ekonomskom smislu, zauzima visoko šesto mjesto. Ispred nje su Amerika, Kina, Japan, Njemačka i Velika Britanija. Na sedmom mjestu je Francuska, zatim Indija koja se sa više od milijardu stanovnika nalazi na osmom mjestu (Kalifornija ima 39 miliona stanovnika), nakon čega slijede Italija i Brazil kao privrede na devetom i desetom mjestu.

Čitajući tekst o kalifornijskom rastu, razmišljao sam o Bosni i Hercegovini i problemima koji guše razvoj i koji  ne daju da se konačno krene naprijed.

Genijalci i odlične kompanije

Neki govore kako mi nemamo šta tražiti u svijetu velikih jer smo bahati, površni, prilično lijeni. Međutim, činjenice govore da imamo fantastičnih genijalaca i odličnih kompanija koje mogu povući čitave sektore naprijed, pa čak i cijelu bh. ekonomiju i zaposliti desetine hiljada radnika u relativno kratkom periodu.

Iz teksta o Kaliforniji i njenoj snažnoj privredi može se izvući bezbroj zaključaka, a samo jedan od njih jeste da broj stanovnika ne znači jako tržište koje će biti temelj moćne ekonomije. Ova činjenica je važna jer se često može čuti kako smo mi mali i zato smo između ostalog slabi.

Taj način razmišljanja trajno moramo napustiti i tražiti svoje komparativne prednosti na kojima ćemo bazirati svoj privredni rast. Da brojevi stanovnika automatski znače i uspjeh privrede, onda ne bi Kalifornija bila na šestom mjestu svjetskih privreda sa 39 miliona stanovnika, a Indija na osmom sa više od milijardu stanovnika.

Naravno, u ovim poređenjima ulogu igra mnoštvo faktora, ali važno je da sebi kažemo i da naučimo da mali broj stanovnika ne znači i slaba ekonomija. Glavni temelj razvoja bilo koje zemlje jeste koncentracija pameti, tehnologije i znanja na jednom mjestu uz kvalitetnu političku podršku.

Privreda Kalifornije prošle godine porasla je za 4,1 posto u poređenju s cjelokupnim rastom SAD-a od 2,4 posto. Naglašeno je kako je guverner šeste ekonomske sile Jerry Brown uspio izbjeći fiskalnu krizu i zaobići budžetski deficit te obezbjediti Kaliforniji snažan rast, skoro duplo veći od prosjeka rasta SAD-a.

Iz takve tehnološki razvijene Kalifornije u kojoj su pokretač razvoja Apple i Facebook u Bosnu i Hercegovinu se vratilo mnogo sposobnih ljudi sa svojim porodicama. Ako stvari gledamo bez imalo emocije zapitaćemo se šta to može nekoga vratiti u Bosnu i Hercegovinu pored mogućnosti koje pruža sunčana i razvijena Kalifornija?

Povezanost bh. pameti i šeste svjetske privrede

Odgovor je da ih vraća ljubav za domovinom i želja da ono što je naučeno tamo bude preneseno ovdje. I ova priča ne bi imala smisla da ne vodi zaključku koji govori o povezanoati bh. pameti i šeste svjetske privrede.

U Bosni i Hercegovini vrlo uspješno posluje firma za razvoj softwera Authority Partners sa više od 220 zaposlenih, mladih i sposobnih inžinjera koji su dijelom školovani u BiH, a djelom u drugim razvijenim zemljama.

Vlasnici firme su Erol i Maja Karabeg, porijeklom iz BiH koji žive u Kaliforniji i obezbjeđuju poslove za svoju firmu smještenu u BiH. Klijenti Authority Partners-a su svjetski poznate i uspješne kompanije. Dakle, radi se o čistom izvozu stručnog znanja iz Bosne i Hercegovine u Kaliforniju. Siguran sam da sličnih primjera ima još, ali Authority Partners je jedan od njih što povezuje naše ljudske resurse i šestu ekonomsku silu naše planete.

Vjerujem da ovakva firma zaslužuje posjetu i državnog i entitetskog premijera uz jedno jednostavno pitanje: “Šta možemo učiniti za vas i vaš sektor?”. Također vjerujem da se može mnogo toga učiniti te zdravim privrednim subjektima poput Authority Partnersa dati vjetar u leđa koji bi zasigurno dobio nemjerljive pozitivne efekte kako za povećanje zaposlenosti, tako i za smanjenje ogromnog budžetskog deficita koji moramo balansirati uz pomoć MMF-a.

Izvor: Al Jazeera

 

Previous Kenan Kodro svojim golovima odveo Osasunu u Primeru (Video)
Next Konji na srednjovjekovnim obilježjima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Počela realizacija projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo”

Gradnjom putne infrastrukture ovih dana su počele intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo” na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini. U duhu dobre saradnje Vlade

Ekonomija/Biznis

Plodovi s Brača na bosanski način: Organska proizvodnja porodice Kantar

Kantari marmelade prave od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i

Ekonomija/Biznis

Domaći Luminos pokrenuo prvi pogon za proizvodnju LED panela u našoj zemlji

Bosanskohercegovačka kompanija Luminos d.o.o., specijalizirana za očuvanje energije, inovativne LED tehnologije i smart city rješenja, pokrenula je prvi pogon za proizvodnju LED panela za stanove i urede u Bosni i