Vezirski grad: Travnik

Vezirski grad: Travnik

Travnik, nekadašnji sjedište osmanskih vezira, a danas muzej pod otvorenim nebom godišnje posjeti oko 30.000 turista iz cijelog svijeta. To je grad kojeg je slavni putopisac Evlija Čelebija, u XVII stoljeću, opisao kao “grad sa hiljadu vrela”, a poznat je i po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH, ukupno sedam.

Pored srednjovjekovne tvrđave Stari grad, koja se smatra najznačajnijim kulturno-historijskim spomenikom Travnik i danas, u istočnom dijelu, čuva ostatke bosanske tradicije. Kuće prekrivene šindrom su svjedoci jednog vremena i naroda. Istočni dio Travnika – Osoje datira iz osmanskog perioda.

“Tipični stil gradnje kuća je bosanski. Kuće su prekrivene šindrom. Nažalost, danas neke fasade odudaraju od toga, ali mi ne možemo da utičemo na to, jer su kuće u privatnom vlasništvu”, kazala je u razgovoru za Anadoliju Amela Šišić, muzejski pedagog i turistički vodič pri Zemaljskom muzeju Travnik.

Još jedna od znamenitosti Travnika je i stara kula koja se nalazi u ulici Donje Osoje, a riječ je o Hasanpašića kuli. Izgorjela je 1906. godine kada je Travnik gorio u požaru kojeg je izazvala lokomotiva.

“U tom dijelu također imamo i Hasanpašića kulu koju imamo u plan da obnovimo”, ispričala je Šišić.

Međutim, Travnik je svakako poseban i po tome što krije jednu od najljepših historijskih objekata na teritoriji BiH, tvrđavu Stari grad, ili poznatiju kao “Travnička tvrđava”.

Do nje se dolazi uz najstariju travničku ulicu Varoš, odakle se počeo razvijati i sam grad Travnik. Pred tvrđavom nalazi se prilazni most, izgrađen od sedre, a prolaskom kroz kapiju tvrđave, posjetiocima se pred očima pruža prelijepi panoramski pogled na cijeli Travnik i veliki dio Lašvanske doline.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik izgrađena je krajem 14. i početkom 15. stoljeća.

“Pouzdanih podataka nemamo o tome ko je i kada je sagradio utvrdu. Legenda kaže da je na ulazu u grad, iznad velikih polukružnih vrata, koja su jedini ulaz i izlaz u tvrđavu, stajala kamena ploča na kojoj se spominje ime kralja Tvrtka II Kotromanića. U pisanim izvorima, tvrđava se prvi put spominje 3. juna 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza koji se čuva u arhivu grada Zadra”, ispričala je Šišić.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik danas predstavlja jedno od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i proglašen je nacionalnim spomenikom.

“Predstavlja jednu od najinteresantnijih turističkih atrakcija u Travniku pa i u srednjoj Bosni. Srednjovjekovna tvrđava je služila kao fortifikacioni objekat za vojsku, oružje, a o tome svjedoči i bastion kao najviša tačka na gradu gdje je nekada stajala znatno viša branič kula”, istakla je Šišić.

Osmanlije su je po dolasku snizile i napravie od nje tabiju za topove. Prema jugu se nastavlja 28 metara dugo dvorište koje je sa strane zatvoreno objektom debljih zidova, a koje je najvjerovatnije služilo za odlaganje oružja i baruta.

“Danas nam to služi kao galerija gdje se izlažu različite fotografije, umjetničke slike i organizuju promocije knjiga. Preko puta kazamata se nalazi 16-poligona kula u kojoj je danas smješten muzej, odnosno, dvije postavke, etnografska i dokumentarna, a gdje se može vidjeti kulturno naslijeđe travničkog kraja”, priča Šišić o tvrđavi koju Travničani smatraju svojim ponosom.

Na drugom spratu, pri dokumentarnoj izložbi, su izloženi tekstovi koji su vezani za prethistoriju, srednji vijek, osmanski i austrougarski period.

“Pored 16-poligonalne kule imamo i ostatke nekada najstarije džamije u Travniku. Ostala je samo munara koja je ustvari usađena u zapadni zid gradskog bedema. Džamija je izgrađena u ime sultana Mehmeda II Fatiha. Naravno, poznato je da je grad Travnik muzej pod otvorenim nebom. Poznato je i da je u njemu stolovalo 77 vezira i bio je 150 godina sjedište bosanskog pašaluka”, naglasila je Šišić.

Ova tvrđava je jedan od rijetkih primjera utvrde na kojoj su se sačuvale različite faze arhitektonskog oblikovanja iz srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda.

Šišić pojašnjava da srednjovjekovna tvrđava danas predstavlja veliku turističku atrakciju. Dolaze turisti iz cijelog svijeta. Sezona počinje u aprilu, a završava krajem oktobra.

Međutim, tvrđava je otvorena tokom cijele godine, a zimi se otvara samo po potrebi.

“Početkom sezone nam dolaze djeca iz cijele BiH, tada ima najviše školskih ekskurzija. Tvrđavu u prosjeku godišnje posjeti do 30.000 ljudi s tim da najveći broj turista dolazi iz Turske. U posljednjih par godina imamo i mnogo turista iz arapskih zemalja”, istakla je Šišić.

Pored toga, u istočnom dijelu grada se nalazi i izvor “Plave vode”, koja je ustvari i najkraća rijeka u BiH.

Na području općine Travniku se nalazi i 17 džamija koje datiraju iz osmanskog perioda, zatim memorijalni muzej kao i rodna kuća nobelovca Ive Andrića.

Najstarija je Yeni džamija iz osmanskog perioda, koja se nalazi preko puta tvrđave Stari grad u ulici Varoš, a pored džamije se nalazi i turbe.

“Poznato je da je u Travniku i najveći broj očuvanih turbeta na području BiH. Ima ih sedam. Dakle, četiri su otvorenog tipa i tri zatvorenog. Najstarije turbe se nalazi u istočnom dijelu ulaza u grad Travnik, a pripadalo je Ibrahim dedi iz Horosana koji je bio vojnik sultana Mehmeda II Fatiha. Međutim, najpopularnije turbe je pripadalo alhamijado pjesniku Abdulvehhabu Ilhamiji Žepčaku”, ispričala je Šišić.

Previous PODACI BISKUPSKE KONFERENCIJE DEMANTIRAJU DODIKA: U Sarajevu živi više katolika nego na prostoru cijele RS!
Next Radionica porodice Mehić: Pravljenje vlašićkog sira tradicija duga više od 150 godina

You might also like

ZDRAVLJE

Ljekovita voda u Gati kod Bihaća jedna od najkvalitetnijih u Evropi

Prva po kvaliteti u Evropi je ljekovita voda u banji Vichy u Francuskoj, a druga je upravo u Bosni i Hercegovini – u Gati kod Bihaća. No, potencijali ovog lječilišta

BH RAZGLEDNICA

Britanski Telegraph: Posjetite Mostar umjesto pretrpanog Dubrovnika

Ugledni britanski list Telegraph u svojoj opsežnoj reportaži turistima je preporučio Mostar, navodeći niz razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. “U proteklim godinama Balkan je postao privlačna destinacija, a ljubitelji

BAŠTINA

Tuzla: Svečano akademijom obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa

Svečana akademija povodom 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa održana je danas u Amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla i Behram-begove medrese, javlja