Vidljivo pojačane diplomatske aktivnosti Bosne i Hercegovine

Vidljivo pojačane diplomatske aktivnosti Bosne i Hercegovine

Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi – rekao je svojevremeno britanski premijer Winston Churchill.

U kontekstu posljednjih dešavanja i kojekakvih neformalnih papira u vezi naše države, bosanska angažovanost u diplomatskom smislu mora biti na najvišem nivou.

Aktivnosti ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković posebno su vidljive u posljednje vrijeme.

Samo u posljednjih nekoliko dana, od početka mjeseca maja, Sarajevo su posjetili ministri vanjskih poslova Japana (Toshimitsu Motegi) , Austrije (Alexander Schallenberg) i Turske (Mevlut Cavusoglu) , dok je ministrica vanjskih poslova telefonski razgovarala sa francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom.

Svi zvaničnici su iskazali jasnu podršku cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Posebno je u tome bio direktan današnji gost iz Austrije.

Interesantno je i da je turski ministar Mevlut Cavusoglu prije današnje, dvodnevne, posjete našoj zemlji, boravio u Sloveniji. U Ljubljani se sastao s najvišim zvaničnicima, a posebno se osvrnuo na Zapadni Balkan. Istakanuto je ‘da ne podržavaju nikakvu separatističku retoriku baziranu na vjeri ili naciji‘.

Ranije su iz Brisela, Vašingtona i Berlina stigle poruke obeshrabrenja za destruktivne i antibosanske politike. U tom svjetlu vrijedi spomenuti i današnje obraćanje visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a, a koje je podržano i od ambasadorice SAD-u u Ujedinjenim nacijama (Linda Thomas-Greenfield).

Svakako ohrabrujuće za građane Bosne i Hercegovine.

(MiruhBosne)

Previous Schallenberg: Bosna i Hercegovina ključna država ovog regiona
Next Direktor SZO za Evropu: Ministrica Turković i MVP su odigrali ključnu ulogu u diplomatiji vakcina na zapadnom Balkanu

You might also like

RIJEČ

Mogu li se zemlje regije oduprijeti prodaji svojih prirodnih resursa?

Iako male površinom i brojem stanovnika, zemlje regije po obnovljivim izvorima i zalihama pitke vode su u samom vrhu. Piše: Miroslav Filipović Izuzev sporta i ponešto kulturne baštine, malo je

BH RAZGLEDNICA

Poruka iz Banjaluke: Moja zemljo, srećan ti Dan nezavisnosti!

–Srećan ti praznik moja zemljo! Srećan ti Dan nezavisnosti! Dobra si ti kakvi smo mi! Da upola budemo dobri kao ti i da se izborimo sa pola onih koji se

RIJEČ

Mehmed Pargan: Potpuno je jasno ko je počinio Genocid

Ubistvo jednoga čovjeka je zločin. Ubiti u nekoliko dana 8.372 ljudi, 40.000 protjerati i deportovati, srušiti sve vjerske objekte muslimana, spaliti domove, stotine žena silovati, napraviti masovne grobnice za ubijene,