Vijeće EU usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini – odbačeni amandmani RH o konstitutivnosti!

Vijeće EU usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini – odbačeni amandmani RH o konstitutivnosti!

Vijeće Evropske unije je u zaključcima sjednice o proširenju i stabilizaciji koji se tiču Bosne i Hercegovine navelo da žali zbog krize u državi i blokade rada institucija koja je zaustavila njen napredak u provođenju reformi neophodnih za napredak BiH na putu ka pridruživanju EU.

Pozvalo je također političke lidere da se suzdrže od provokativne retorike, propitivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države.

“Retorika i inicijative kojima je cilj poništenje reformi i povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i prijete da ugroze usklađenost BiH za pravnom tekovinom EU kao i njenu predjeljenost integraciji sa EU,” navodi se u zaključcima.

Navodi se da je Vijeće svjesno održavanja izbora u Mostaru te usvajanjem strategija za reformu javne uprave na svim nivoima vlasti.

Kada je riječ o institucionalnim mehanizmima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće je zaključilo da BiH mora da načini izmjene Ustava i izbornog zakona u cilju uklanjanja diskriminatornih odredbi koje se odnose na sve njene građana, a tu su prvenstveno istakli sprovođenje presude u slučaju Sejdić-Finci. Također su upozorili protiv daljih koraka koji bi spriječili sprovođenje ove kao i drugih presuda Suda za ljudska prava te pozvali na otvoren dijalog s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije u skladu sa europskim standardima.

“U tom kontekstu, Vijeće poziva Međuresornu radnu grupu da hitno nastavi svoj rad i iznese svoje prijedloge o reformama prije glasanja za poboljšanje izbornog okvira,” navodi se.

Vijeće je istaklo svoje očekivanje da će Bosna i Hercegovina poduzeti potrebne korake ka sprovođenju reforme javne uprave na način da osigura depolitiziranu državnu službu i koordiniran pristup kreiranju politike na nivou cijele zemlje, posebno ističući borbu protiv korupcije i njeno suzbijanje.

Istaknuto je nezadovoljstvo odsustvom napretka u pravu na slobodu izražavanja i bezbjednosti novinara u BiH, ali su također pohvalili pozitivne korake u poboljšanju uvjeta za migrante koji borave na prostoru države.

Po pitanju ekonomije, Vijeće je zaključilo da je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničen napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije u smislu njene sposobnosti nošenja sa pritiscima koji dolaze sa kompetitivnog EU tržišta.

U tom smislu su preporučili BiH da u potpunosti provede smjernice politike navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga.

“Vijeće žali zbog oštrog pada usklađenosti Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i poziva zemlju da preokrene ovaj negativni trend. S druge strane, pozdravlja kontinuirano aktivno učešće BiH u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike,” navodi se u jednom od zaključaka.

Vijeće EU-a je istaklo nedvosmislenu podršku za jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, iskazujući podršku produženju EUFOR-ove misije kao i “5+2” uslovima za zatvaranje Ureda Visokog Predstavnika.

Evropska služba za vanjske poslove nije uvrstila u tekst dio koji glasi “da se osigura ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz izbornu reformu” (amandman Ministarstva vanjskih poslova RH) zbog odsustva političke volje u Vijeću ministara EU za vanjske poslove da takvo nešto podrže, prenosi AA.

Komentar dr Slavena Kovačevića

‘Pozdravljam nove zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini, koji su na liniji kontinuiteta njihovih zaključaka još iz 2017. godine, ponovo potvrdili temeljne europske vrijednosti, koje se odnose na jednakopravnost svih građana naše zemlje. Ovo je sad već treća skupina zaključaka Vijeća EU u kontinuitetu, koja potvrđuju istu stvar, odnosno potrebu za jednakosti svih građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, susjedna Hrvatska nanovo ulaže diplomatske napore da u političke stavove Europske unije unese princip “konstituentnosti” odnosno nešto što nije temeljna europska vrijednost niti europski standard i svaki put doživi diplomatski poraz.

Dakle, u Europskoj uniji nema “konstituentnosti” niti zaštite kolektivnih prava kako ih vide razni HDZ-ovi i pojedinci, makar to bili i predsjednici susjednih država. Europski standard, temelj, nazovite to kako god hoćete je zaštita individualnih građanskih prava, tako da sumnjam da će Europska unija baciti pod noge svoje vlastite standarde, radi političkih stremljenja dijela politika iz jedne od njenih članica. O tome, uvijek i neprekidno razgovaramo sa različitim zvaničnicima iz Europske unije, euro-parlamentarcima i šefovima grupacija iz Europskog parlamenta.’

Lobiranje za Čovića i Dodika

Kao što vidimo, nije prošao pokušaj lobiranja protiv normalno uređene države Bosne i Hercegovine. EU je i ranije odbacivala slične hrvatske amandmane. (Time još više čudi da predstavnici Brisela u Sarajevu pokušavaju ‘progurati’ nešto što je mimo zvanične politike Evropske unije.)

Premijer RH, prilikom posjete našoj zemlji (ponedjeljak) ponavljao je mantre o konstitutivnosti, nastojeći ostaviti dojam da se baš njega i Hrvatsku pita sve vezano za našu državu. Plenković je, doduše, govorio i o prijateljstvu te podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini. Ali isti dan u medijima se pojavila vijest da ministar vanjskih poslova RH nije za uvođenje sankcija EU političarima koji nastoje dezintegrisati Bosnu i Hercegovinu. Na Plenkovićeve stavovove osvrnula se i bivša premijerka RH, Jadranka Kosor.

U utorak je njemački novinar M. Martens na Twitteru iznio tvrdnje kako hrvatsko udruženje “Svjetski hrvatski kongres u Njemačkoj” urgira kod tamošnjih medija za Dodika!

Udružena antibosanska politika i nacionalisti iz susjedstva ponovo na (ne)djelu. Na svoju sramotu.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Vučić svijetli Dodiku, a zemlja mu u mraku: Neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo
Next Ministrica Turković u Londonu razgovarala sa grupom uglednih britanskih parlamentaraca i političara

You might also like

NAŠI DANI

Visoki predstavnik pozdravlja odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH za gašenje požara

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja odluku Predsjedništva BiH da se za borbu protiv požara koriste helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. „To je ispravna odluka. Vlasti u BiH ubuduće trebaju

NAŠI DANI

Gradonačelnik Sarajeva posjetio lokaciju predviđenu za izgradnju nacionalnog stadiona

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zajedno sa Samirom Avdićem, kantonalnim ministrom kulture i sporta i Adnanom Džemidžićem, generalnim sekretarom NS BiH, obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao

NAŠI DANI

Ministar unutrašnjih poslova RH priznao: Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu.  Potvrdio je da su muškarci koji su na granici u fantomkama tukli migrante hrvatski policajci. “Ne samo vlada, nego