Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 27 godina od osnivanja

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 27 godina od osnivanja

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo je 27 godina od osnivanja te organizacije Svečanom akademijom koja je održana večeras u Sarajevu.

Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović istakao je u obraćanju da ostaju privrženi principima koje su zajedno s prijateljskim organizacijama – Hrvatskim narodnim vijećem, Srpskim građanskim vijećem, Krugom 99, La benevolencijom, Merhametom, Preporodom, Bošnjačkim institutom i Društvom za ugrožene narode – parafirali donošenjem Deklaracije za kakvu državu i društvo se zalažu. 

– To je slobodna, demokratska, cjelovita, sekularna Bosna i Hercegovina, država bazirana na vladavini prava, antifašističkim vrijednostima, u kojoj su svi građani, pa tako i svi narodi i nacionalne manjine ravnopravni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ne podržavamo i protivimo se snagama koje u fokusu svoga djelovanja imaju etno nacionalne podjele u BiH – rekao je Mulabegović. 

Dodao je da Vijeće ostaje opredijeljeno putu BiH prema euroatlanskim integracijama, međutim, sasvim je jasno da se tim integracijama nije moguće približavati bez integrativnih procesa u bh. društvu. 

Večeras su uručena priznanja laureatima Vijeća za 2019. i zahvalnica Davidu Kamhiju. 

Plakete Vijeća dodijeljene su Udruženju Obrazovanje gradi BiH, Centru za mir i multietničku saradnju Mostar, Miri Lazoviću, Avdi Hebibu, prof. dr. Ćazimu Sadikoviću, te akademiku prof. dr. Dževadu Karahasanu. 

Također, Plakete Vijeća posthumno su dodijeljene dr. Abdulahu Nakašu, dr. Irfanu Ljubijankiću, akademiku prof. dr. Tvrtku Kulenoviću, te akademiku prof. dr. Ljubomiru Berberoviću. 

Na svečanosti je navedeno da će VKBI i dalje nuditi prijedloge i rješenja, znanje i iskustvo svima u BiH koji imaju nadležnost da stvari mijenjaju ili barem iniciraju promjene koje trebaju koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine, pa tako i Bošnjacima koji su najbrojniji narod i kojima je Bosna i Hercegovina matična domovina gdje god da žive i rade.

Previous Gračanički školarci primjer ekološke osvještenosti i poduzetništva
Next Zenica: Odigrana humanitarna utakmica za dječake Ajdina Žigonju i Vedada Hadžića

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu izložba povodom 1. marta: Borba za nezavisnost i dalje traje

Povodom državnog praznika u Sarajevu je danas otvorena izložba pod nazivom “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolija. Izložbu je organizovao Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u

BAŠTINA

Stara Bosna: Umjetnička čarolija na zidinama Vrandučke tvrđave

Srednjovjekovna tvrđava Vranduk bila je domaćin za 15 umjetnika u okviru jedanaeste Internacionalne likovne kolonije „Stara Bosna“ koju organizuje galerija Preporod Zenica, a održava se povodom obilježavanja Povelje Kulina bana.

RIJEČ-

Nedžad Salković, princ bosanskog sevdaha

Nedžad Salković  jedan je od najvećih živućih interpretatora tradiconalne bosanske pjesme, sevdalinke. “Princ bosanskog sevdaha”, kako su ga, zbog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici, nazvale kolege, na početku razgovora