Više od 100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019”

Više od 100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019”

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine” i ove godine je organizovalo 12. po redu rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019” u kojem je učestvovalo 180 mališana i njihovih porodica koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019” trajao je od 23. do 28. jula 2019. godine i u okviru njega je osmišljen program za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje.

Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Na ovogodišnjem kampu bilo je 180 učesnika kampa iz cijele FBiH, kako mališana koji su izliječeni od raka, tako roditelja, volontera, stručnog osoblja i članova tima Udruženja.

“Pozitivna je činjenica da je svake godine sve više djece na kampu što znači da imamo sve više izliječene djece. Ovaj kamp obilježili su samo osmijesi djece, mnogo zagrljaja, pozitivne energije i ljubavi. Pored druženja i zabave koja je potrebna nakon teškog perioda liječenja, djeca su prošla niz aktivnosti kroz koje su vraćali svoje samopouzdanje, mir i kroz koje su osnaživali svoje tijelo i duh”, naveli su iz Udruženja “Srce za djecu”.

Rezultat rada kroz ovih pet dana kampa bila je predstava “Pipi duga čarapa” zadnje noći kampa, na kojoj su djeca iz srednje uzrasne grupe pokazala sve ono što su naučili i usvojili tokom škole teatra.

“Želim se zahvaliti cijelom timu Udruženja za ovih pet dana radosti. Hvala im što su se potrudili. Meni i Mehdiju ovo puno znači. Ovo je bilo pet najljepših dana u posljednje tri godine naše teške borbe”, rekla je na završnoj večeri majka dječaka Mehdija.

Aktivnosti, kao što su škola sporta, jahanje, plivanje, kreativne radionice, teatar, izviđači, streljaštvo i mnoge druge, pomažu djeci da ponovo vrate svoje samopouzdanje, vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Da sve ono za šta misle da su izgubili, nije zauvijek izgubljeno.

“Pomažemo im da uvide da mogu ponovo biti sportisti, da otkriju svoje nove talente, da se povežu sa sobom kroz prirodu i zdrav način života. Pored psihološkog momenta, oni jačaju svoje tijelo, podižu imunitet i fizički se osnažuju zahvaljujući pozitivnom učinku nadmorske visine planine”, navode iz Udruženja.

Posebnu čar rehabilitacionom kampu daju njegovi volonteri, koje čine mladi ljudi iz grupe MladiCe – mladi liječeni od raka u djetinjstvu. Oni vrijedno volontiraju, pomažu djeci i roditeljima u svim aktivnostima te su najbolji životni motiv za njih.

“Oni im svojim primjerom pokazuju kako je konačna pobjeda nad rakom moguća te kako i oni imaju priliku odrasti u snažne, uspješne, odrasle mlade ljude”, poručuli su iz Udruženja.

Previous Prijetnje džamijama u Njemačkoj
Next Otvoren Kulturno-edukativni centar: Objekat koji su Glamočani čekali dvije i po decenije

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: Pragmatični Novalić i Vlada FBiH reagovali dobro

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za Agenciju Patria govori o koronavirusu, reakciji države Bosne i Hercegovine i entiteta na pojavu

NAŠI DANI

Tri decenije od zločina u Prijedoru – ubijeno 3.176 civila, traga se za više od 550 osoba

U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za više od 550 žrtava još se traga, javlja

NAŠI DANI

Džaferović se sastao s holandskim kraljem i gradonačelnikom Haga

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se na početku svoje zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj sastao danas sa kraljem Willem-Alexanderom. Tokom dužeg i srdačnog razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića sa