Više od 200 učenika danas predstavlja takmičarske projekte na naučnoj olimpijadi BOSEPO

Više od 200 učenika danas predstavlja takmičarske projekte na naučnoj olimpijadi BOSEPO

Trinaesta BOSEPO naučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a više od 200 učenika i njihovih profesora/mentora stručnom žiriju prezentira 110 kandidiranih projekata iz oblasti energetike, okoliša, inženjeringa, IT-a i kratkog filma.

Cilj olimpijade, kako je kazao pomoćnik direktora organizacije BOSEPO i predstavnik BOSEPO-a u evropskoj organizaciji Milset, Jasin Hodžić, priprema mladih za budućnost, kroz popularizaciju nauke i tehnike, za uzrast od 9 do 19 godina.

– Intencija je da nam se na ovom takmičenju pridruži što više osnovaca i srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine i sve ih pozivamo da dođu na narednom 14. BOSEPO, kako bismo svi više naučili, družili se, upoznavali i uživali u nauci i tehnologiji koja je naša budućnost – kazao je Hodžić.

Također je i predsjednik organizacionog odbora BOSEPO olimpijade Sabahudin Džemić kazao da je cilj takmičenja jačanje ljubavi prema nauci kroz izradu projekata.

– Na ovaj način, teoretsko znanje koje učenici stiču u našim školama realizira se u praktično, što i jeste najveći benefit. Dodatna motivacija za učenike je plasiranje na međunarodna takmičenja na kojima su naši učenici već učestvovali u mnogim državama, u Americi, Indoneziji, Rumuniji itd. Tako je jačala i motivacija kod učenika – rekao je Džemić.

Podršku učenicima pružila je zamjenica direktora “Richmond Park” međunarodne osnovne škole u Tuzli Dina Mehanović Hulusić. Ona je mentor učenicima Harunu Krehiću i Besniku Dačaju koji su osmislili grijalicu na solarnu energiju, ali je tu i za učenike koji imaju projekte iz inženjeringa, IT-a i jedan kratki film.

Njena su očekivanja velika, jer, kako kaže, puno su truda uložili u proces priprema. Izrazila je nadu da će to učenicima biti pozitivno iskustvo i da će se usmjeriti u naučno-istraživački rad.

– Teško je učenike zainteresirati da se bave naukom, ali je na mentorima i profesorima da nauku predstave na zanimljiv i interesantan način i tako kreiraju put za buduće studiranje i zanimanje učenika – rekla je Mehanović Hulusić.

Učenici Harun Krehić i Besnik Dačaj su prezentirali projekt pod nazivom “Solarable”, to je grijalica napravljena od domaćeg, odnosno, kućanskog materijala – limenke, aluminijska folija, kutija za cipele, ventilator od starog računara i manji solarni panel.

Također su učenici na BOSEPO-u predstavili i kratke filmove o energiji, ekologiji, zaštiti okoliša, a bavili su se i socijalnim i društvenim problemima. Oni su u svojim kratkim filmovima, po mišljenju žirija, slali velike poruke te iako mladi, na svojim plećima već nose teret starijih. Njihova snažna i jedinstvena poruka je ‘individualna odgovornost’ za sve što čovjek radi u životu.

Danas 200 takmičara predstavlja svoje projekte stručnom žiriju, a sutra je ceremonija zatvaranja i proglašenje pobjednika.

Oni najbolji imaju priliku da se takmiče na međunarodnim takmičenjima i tako predstavljaju Bosnu i Hercegovina sa svojim dostignućima.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ministarstava kulture, sporta, turizma Federacije BiH i Kantona Sarajevo, kao i predstavnici lokalnih zajednica.

Previous Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese onda se varaju
Next Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Priznanje ministra vanjskih poslova Japana dodijeljeno prof. dr. Azri Hadžiahmetović

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto danas je na ceremoniji u prostorijama Rektora Univerziteta u Sarajevu profesorici na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azri Hadžiahmetović dodijelio Priznanje ministra