Više od 600 posjetilaca na manifestaciji “Bošnjački piknik” u Saint Louisu

Više od 600 posjetilaca na manifestaciji “Bošnjački piknik” u Saint Louisu

U parku Jefferson Barracks u St. Louisu (SAD) 3. maja je organizirana manifestacija pod nazivom “Bošnjački piknik”.

Riječ je o projektu koji je razvijen kroz partnerstvo između lokalnih bošnjačkih organizacija i džemata, koji su ujedno i glavni inicijatori ovog događaja. Program je bio namijenjen bosanskoj zajednici u St. Louisu kao najbrojnijoj van Bosne i Hercegovine, tako da se skupu odazvalo više od 600 posjetilaca čiji je osnovni cilj bio potaknuti druženje i pomoći razvoju ove bh zajednice.

Bosanska hrana, sportska takmičenja, sevdalinke i tradicionalno bosansko kolo bili su neizostavan dio ovog događaja. Prisutni su također imali priliku uživo čuti i sevdalinke uz pratnju harmonikaša Amira Saleševića u izvedbi polaznica Bosanske škole u St. Louisu. Održani su i turniri u fudbalu i odbojci gdje je velik broj mladih uzeo učešće.

– Sretan sam što sam sa svojom porodicom imao priliku prisustovati ovakvoj manifestaciji. Iako je samo mali dio naše zajednice prisustovao ovom lijepom pikniku, bilo je za svakoga ponešto od zabave, sporta do roštilja. Nadam se da ovo neće biti posljednji put i da se nećemo dijeliti po grupama, već da ćemo svi zajedno pokušati biti jedno tj. na okupu za bolje sutra za bolje budućim generacijama – izjavio je Besim Mustafić iz Srebrenice.

Šejla Kurtić, jedna od učesnica piknika kazala je da je ovo druženje bilo organizirano izrazitim naporima tri džemata, kojima je jako zahvalna.

– Sve to je pokazatelj da i pored svih nesuglasica koje su nas godinama pratile, dobra hrana, lijepa riječ i vesela muzika sjedinjuju ljude u pozitivnom duhu – kazala je Kurtić.

Ona je dodala da je nakon piknika upriličen interaktivan čas Bosanske škole St. Louis koji je prisutnoj djeci na zanimljiv način ponudio dosta korisnog znanja.

(Faktor.ba)

Previous Turisti oduševljeni vožnjom replikom prvog električnog tramvaja (FOTO)
Next Put do Čavkarice i molitva za stradale Bošnjake

You might also like

NAŠI LJUDI

Manasas: Američki grad sa bosanskim i balkanskim ulicama

Veze između Sjedinjenih Država i balkanskih zemalja neraskidive su, između ostalog, zbog velikog broja doseljenika u Ameriku. Neki od njih davno su ovdje ostavili trag koji je i danas uočljiv.

NAŠI LJUDI

Upoznajte Fevziye – bošnjačko selo u Ankari

Želja za kontaktom sa našim iseljenicima širom Turske i težnjom da doživljeno perom sačuvamo od zaborava, dovela nas je do sela udaljenog 30-tak kilometara od Ankare. Naš domaćin u jučerasnjoj

NAŠI LJUDI

Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

U toku je popis stanovništva u Republici Sjevernoj Makednoji, tim povodom akademik dr. Ferid Muhić uputio je jasnu poruku Bošnjacima koji stanovnici ove države, da se pišu Bošnjacima. Jer, kako