Visoko: Za 580 porodica obezbjeđena proljetna sjetva krompira

Visoko: Za 580 porodica obezbjeđena proljetna sjetva krompira

Na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID19) na području Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH” br:21/20) i Odluke Gradskog vijeća Visoko broj:01/1-02-82/20 od 13.04.2020. godine u svrhu ublažavanja poslijedica i jedne od seta mjera za poljoprivrednu proizvodnju Grad Visoko je 15.04.2020. objavio Javni poziv za iskazivanje javnog interesa za sjetvu krompira na manjim obradivim površinama (do 500m2)

U saradnji sa povjerenicima svih 26 gradskih i vangradskih mjesnih zajednica, prema nadležnoj gradskoj Službi dostavljeno je ukupno 580 zahtjeva. Prilikom podnošenja zahtjeva prioritet su imala lica/domaćinstva sa jednim ili više nezaposlenih osoba i penzioneri.

Nadležna gradska Služba je izvršila obradu svih zahtjeva, te se ovom mjerom za 580 domaćinstava u Gradu Visoko osigurala proljetna sjetva krompira (25 kg sjemenskog krompira po osobi) na manjim obradivim površinama do 0,5 dunuma. Sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Visoko u visini od 20.300,00 KM. Svi podnosioci zahjeva će biti kontaktirani putem telefona, a podjela sjemenskog krompira će se izvršiti do kraja tekuće sedmice.

Prema iskazanom interesu i prijavljenim površinama ukupno će biti zasijano oko 10 hektara krompira, a očekivani prinos je 200 do 300 tona.

Previous Više od 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca u šest sedmica
Next Hoće li bosanski student Kim Han Sol postati novi lider S. Koreje?

You might also like

Ekonomija/Biznis

Gradi se tunel Hranjen; vožnja između Sarajeva i Goražda bit će duplo kraća

Brza cesta Prača – Goražde odnosno izgradnja njenog najzahtjevnijeg dijela tunela Hranjen predstavlja historijski projekt za Goražde, jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih

Ekonomija/Biznis

Šampioni u proizvodnji cvijeća: Selo sa više plastenika nego stanovnika

Mještani Gornjih Karajzovaca, sela u srcu Lijevče polja, najveći su proizvođači cvijeća u Bosni i Hercegovini, pa i u regionu. U ovom selu tri puta je više plastenika nego stanovnika.

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija iz Tešnja: Radi za najpoznatije svjetske brendove; zapošljava 300 radnika

  Kompanija „Napredak“ d.d. iz Tešnja potvrđuje da ništa nije nedostižno ako postoje rad, volja i disciplina. Svoj put prema uspjehu počeli su od zanatske radionice, koja je prerasla u