Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

Kako kaže Denis Jandić, član Zadruge Aroma Organica, Livanjsko polje površine 405 kmnajveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeve.

“Jedan od osnovnih razloga iz kojeg smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je da počnemo obrađivati zemljište i to na ekološki održiv način,” kaže on.

Zemlja, zrak i voda

Denis, zajedno sa još četvoricom entuzijasta, osnovao je Zadrugu Aroma Organica u Livnu od nule. Jedan od njih je imao 1,5 hektara zemlje, a ostalo je bila čista vizija.

“Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak, i voda i željeli smo od toga nešto napraviti”, nastavlja Denis. Neki od njegovih partnera imali su iskustvo iz nevladinog sektora i zbog toga su se, kaže, okrenuli ekološki održivoj i organskoj proizvodnji, naravno uz odabir ekonomsko isplativih usjeva.

“Znali smo da se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelta je imala smisla i to smo i uradili”, objašnjava Denis. Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar opštinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Paralelno uz žitarice, počeli su eksperimentisati i sa uzgojem aromatičnog bilja, uključujući korijander, anis i čičak.

Komercijalizacija

Iako je osnovni Aroma Organica tim, pored Denisa, koji je IT stručnjak, uključivao ekonomistu, agronoma, veterinara i čovjeka iz prodaje – svi sada također obrađuju zemlju – njihov poslovni plan nije bio savršen. Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode, te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama.

“Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje, pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću,” kaže Denis.

Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu. Sredstva koja su dobili 2017. godine pomogla su im da kupe mašinu za čišćenje žitarica – ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku. Razvili su i logo i promotivne materijale, te kratkoročno angažovali stručnjake za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja i preradu žita.

Pomoć koju su dobili omogućila im je da razviju 16 novih finalnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje. Nadalje su se preorjentisali na uzgoj lavande i sada pakuju sušenu lavande u male vrećice, a proizvode i jastuke od spelte.

Većinu svojih proizvoda prodaju online, koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org web stranicu. Denis kaže da su ova dva prodajna kanala i direktna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu.

Osnaženi ženama

Diverzifikacija proizvodnje u Aroma Organici zahtijevala je dodatno osoblje. Tokom 2018. i 2019. godine, broj članova zadruge se udvostručio, a pet novih članova su žene koje sada upravljaju poslovanjem rame uz rame sa pet osnivača.

“To što nas je sada deset u zadruzi umonogome olakšava poslovanje, a proizvodi veće vrijednosti obezbjeđuju finansijsku održivost,” kaže Denis. “Nažalost, profit koji u ovom trenutku ostvarujemo od poljoprivrede nije dovoljan za život, pa imamo i druge poslove. Ipak, radimo na daljem širenju i povećanju naše proizvodnje. Nadamo se da ćemo jednog dana obrađivati mnogo vići dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bi već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede”, zaključuje Denis i poziva druge poljoprivrednike koji dijele istu viziju za Livanjsko polje da im se pridruže.

Previous Iz Malezije stiže 50.000 vakcina za Bosnu i Hercegovinu
Next Ne propustite večerašnji spektakl! Meč Bosne i Francuske u programu brojnih televizija

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

  U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis. Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle

Ekonomija/Biznis

Ministar Džindić u posjeti Volkswagenu: Podrška radu i daljim investicijama

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas Volkswagen Sarajevo, gdje je održao sastanak s predstavnikom Uprave ove kompanije Svenom Hammeckeom, te predstavnikom Sindikata Volkswagena Kenanom Klisurom

MADE IN BOSNIA-387

Vispak uveo IFS Food standard, ojačane izvozne pozicije

Vispak d.d. Visoko uveo je IFS standard. Certifikaciju je 25. juna ove godine provela jedna od vodećih certifikacijskih i inspekcijskih kuća u regiji , TÜV NORD ADRIATIC.  IFS je široko