‘Vjera je kao i ljubav dokaz spremnosti na vlastitu žrtvu’

‘Vjera je kao i ljubav dokaz spremnosti na vlastitu žrtvu’

Centralna svečanost obilježavana Kurban-bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio te bajramsku hutbu govorio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević, u svom obraćanju vjernicima, istakao je potrebu zajedništva te je podsjetio da “upravo u ovim trenucima, dok obavljamo bajram-namaz, millioni vjernika u svetim mjestima Meki i Medini obavljaju završne obrede hadža”.

-Na taj način vjernici, pored tih koji su tamo, evo i mi ovdje, u namaskim safovima, posvjedočujemo okrenutost jednom jedinstvenom cilju. Svi smo mi okrenuti prema Kibli, prema Bejtulahu te na taj način svjedočimo duhovno jedinstvo, okrenutost čovjeka prema drugom čovjeku.

Kada pogledate u safove pored sebe, onog čovjeka koji klanja pored tebe, na neki se način povezujuemo, integrišemo i imamo veći i bolji osjećaj empatije za onoga drugog. Rekao bih da je to najvažnija stvar danas – poručio je muftija Dizdarević.

Međutim, upitao se da li  “ima i neka čudna mržnja među nama; neka čudna zavist, koja izjeda naše društvene odnose”.

-Ključ svega toga je u empatiji, saosjećanju spram drugoga i da shvatimo da i onaj pored mene ima probleme kao i ja. Da ima malo više saosjećanja za druge, za tuđe probleme…Da ne mislimo da su samo naši problem jedini problem; da su naši problem jedino važan problem.

I to je, rekao bih, ključna stvar kojiu moramo ponijeti sa svakog, a posebno sa bajram-namaza- poručio je Dizdarević.

Bajram-namaz, istakao je, specifičan je namaz, jer ima “svoje posebne norme; drugačija pravila koja ga određuju i daju poseban dignitet”.

-Na taj se način vjernici obavezuju da budu jedni pored drugog. Vjera je, naravno, intimna stvar,  privatna stvar svakog čovjeka. Moj vlastiti izraz doživljaja dragoga Boga i moj vlastiti izraz pobožnosti.     

Ali, naša se pobožnost povećava kada pored drugog klanjama, kada budemo blizu drugoga. Na taj način više osjećamo blizinu drugoga čovjeka i dijelimo pozitivnu energiju – podvukao je Dizdarević.

Kurban-bajram je bajram kada se klanjem kurbana prinosi žrtva, a muftija Dizdarević ističe kako “prava vjera i prava ljubav; istinsko ubjeđenje i vjerovanje u neku ideju, podrazumjeva žrtvovanje i davanje od sebe”.

-Čovjek je, prije i iznad svega, biće ideje; biće vjere kao takve. Stoga je spremnost za žrtvovanje za ideju  najautentičniji, najvjerodostojniji dokaz te, vlastite vjere, jer se vjera, kao i ljubav, mjeri po tome koliko si spreman žrtvovati za vjeru – kazao je Dizdarević.  

Nakon bajramskog prijema u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica za uglednike iz javnog, kulturnog i političkog života, vjernici su se zaputili kući i obavezama koje im predstoje na klanju kurbana.

Prema protokolu, prikupljanje kurbanskih kožica po džematima realizirat će se sutra, u periodu od 8.00 do 14.00sati,  a u 17.00 sati vršit će se podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese. Drugoj grupi kurbani će biti podijeljeni u istom terminu u ponedjeljak, 11. jula, a u utorak će u 10.00 sati biti realizirana i tradicionala posjeta Javnoj ustanovi ”Dom – porodica” Zenica te podjela bajramskih paketića djeci bez roditeljskog staranja.

Istog će dana, u 10.30 sati, druga delegacija posjetiti zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a u 11.30 sati i štićenike JU Dom za stara i iznemogla lica u Zenici.

(Fena/MiruhBosne)

Previous Nekoliko hiljada učesnika ”Marša mira“ stiglo u Mravinjce
Next Umjetnička instalacija "Majčina marama" otvorena u Memorijalnom centru: Došlo oko 9.000 marama iz 180 država

You might also like

DUHOVNOST

Reisu-l-ulema: Sigurnost ljudi, suverenitet i nepovredivost državnih granica, temelji su mira u našoj zemlji

Ako želimo siguran dom, mirnu i sigurnu domovinu, naprednu i prosperitetnu zajednicu i državu, trebamo poštivati njeno milenijsko naslijeđe i iskustvo življenja u njoj – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice

DUHOVNOST

Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji

Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici klanjanjem bajram namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban bajram, javlja Anadolu. Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa

DUHOVNOST

Hutba o nasilju u porodici: Porodice i građani ne smiju biti taoci ničijeg nekontroliranog bijesa i bezumlja

Povodom nezapamćenog porodičnog nasilja u kojem su smrtno stradale četiri osobe, danas je u svim džamijama pročitana hutba kojom se skreće pažnja javnosti na nasilje nad ženama i na posljedice