Vjetroelektrana Podveležje – betoniran prvi temelj; počela isporuka opreme

Vjetroelektrana Podveležje – betoniran prvi temelj; počela isporuka opreme

Na platou Podveležja, završeno je betorniranje temelja vjetroagregata broj 14. U temelj dubine 3, prečnika 18,6 metara, ugrađeno je 50 tona armature i 200 ankera (sidrenih vijaka) pojedinačne dužine 3 metra.

Za betoniranje temelja utrošeno je više od 450 kubnih metara betona, koji je na lokaciju vjetroagregata broj 14 dovezen sa 60 miksera.

U toku su pripreme za betoniranje na lokacijama preostalih vjetroagregata. Prema planiranoj dinamici, svi temlji, za koje će biti upotrebljene iste količine materijala, trebalo bi da budu završeni do kraja augusta.

Na temelje vjeroagregata montiraju se gondola čija je visina 92,5 metra. Sastavljena iz četiri segmenta, gondola teži 32 tone, dok je ukupna težina lopatica koje se postavljaju na gondolu blizu 34 tone.

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane, Konzorcij „Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska izvršio je prvu isporuku opreme. Iz proizvodnih pogona Konzorcija, brodom iz Danske u hrvatsku Luku Ploče, dopremljeno je 30 segmenata gondola, čije se transportovanje na gradilište Vjetroelektrane očekuje u prvoj polovini jula.

Sa Konzorcijem „Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska, Elektroprivreda BiH potpisala je Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane ¨Podveležje¨, te Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata nakon puštanja u rad Vjetroelektrane

Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije „HP Investing” d.o.o. Mostar i „Minersko” d.o.o. Sarajevo.

Previous Amel Tuka otvara sezonu u Centru Safet Zajko
Next Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Nacionalnom parku „Una“ 500.000 KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

U B. Šamcu se nalazi jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini

U općini Šamac (Bosanski Šamac) smještena je jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini, u kojoj se električna energija, u narodu poznatija kao struja, proizvodi od životinjskog izmeta. Elektrana posluje

MADE IN BOSNIA-387

Iz Tuzle na tržište stižu zvučne kutije i audio sistemi domaće proizvodnje

Nakon više od 23 godine rada i iskustva sa muzičkom opremom kompanija Sar-light iz Tuzle započela je vlastitu proizvodnju zvučnih kutija i audio sistema pod brendom SAR. Kvalitet, dizajn, vrhunski

Ekonomija/Biznis

Napustio Samsung, odbio sve inostrane ponude i došao u domovinu graditi karijeru

  Da sreća nije izvan granica Bosne i Hercegovine potvrđuje priča Senad Cibre koji je ostavio dobro plaćeni posao u Samsungu u Češkoj, odbio sve inostrane ponude i vratio se