Vlada FBiH: 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama; podrška i početnim biznisima povratnika

Vlada FBiH: 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama; podrška i početnim biznisima povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Doboj Istoku, u sklopu programa Podrška razvoju početnog biznisa (start-up), a kojeg ovo ministarstvo provodi od 2017. godine, potpisao ugovore o podršci sa 29 predstavnika firmi u razvoju.

Ugovori su uručeni obrtnicima-poduzetnicima iz Doboja, Teslića, Šamca, Modriče, Orašje, Odžaka, Kalesije i Doboj Istoka. Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Iz Ministarstva navode da je kroz ovaj program do sada je podržano 177 start-up firmi. 

– Zainteresiranost mladih je velika za podršku njihovih poslovnih ideja. Svake godine ih se prijavljuje više. Mi ih ohrabrujemo i motivišemo u toj namjeri. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. To je pravi sajam ideja. Raduje nas da smo vidjeli različite poslovne ideje, od stomatologa, dizajnera, više vrsta zanata itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti Ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije – kazao je ministar Ramić.

Korisnica ovog programa Aldina Ćurtović iz Kalesije odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Iako je radila kao televizijska voditeljica, ljubav prema šivenju i vezenju je prevagnula, pa svoje proizvode distribuira širom Bosne i Hercegovine. Ovaj program će joj pomoći u nabavci dodatne opreme.

– Kao majka tri djevojčice, odlučila sam da rizikujem i da pokrenem obrt koji je trenutno fokusiran na izradu odjeće za djecu. S obzirom na pozitivna iskustva, vidjela sam priliku i iskoristila je. Ima nas mladih koji još uvijek želimo da ostanemo u Bosni i Hercegovini i da se borimo za opstanak u njoj. Korisnim priliku da se zahvalim Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i ministru Ramiću koji je podržao nas početnike i koji je, zahvaljujući ovim sredstvima, dao vjetar u leđa nama malim, a nadam se nekada i velikim obrtnicima. Ova sredstva će bar kod mene rezultirati i novim zapošljavanjima – kazala je Aldina Ćurtović 

U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, a za tu namjenu je iz Budžeta Vlade Federacije BiH izdvojeno 573.500 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

Vlada FBiH: Ugovori o dodjeli 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama

Vlada Federacije BiH je za podršku nižim nivoima vlasti u FBiH u ovoj godini iz Budžeta FBiH osigurala direktnu finansijsku pomoć u iznosu od 230 miliona KM, od čega je 200 miliona KM pomoć kantonima i 30 miliona KM općinama.
 
Odluke o ovoj pomoći Vlada je donijela proteklog mjeseca, a u toku je potpisivanje ugovora s kantonima, te općinama i gradovima.

Inače, sredstva od 200 miliona KM namijenjena su za pomoć budžetima kantona, i to za provođenje strukturalnih reformi, te za prevladavanje, socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, kao i infrastrukturne projekte.
 
Od ukupnog iznosa je Unsko-sanskom kantonu dodijeljeno 23.903.093 KM, Posavskom 7.601.971 KM, Tuzlanskom 38.928.152 KM, Zeničko-dobojskom 31.878.226 KM i Bosansko-podrinjskom 4.152.192 KM. Srednjobosanskom kantonu pripada 22.278.273 KM, Hercegovačko-neretvanskom 19.419.727 KM, Zapadnohercegovačkom 8.301.059 KM, Sarajevskom 36.178.423 KM i Kantonu 10 iznos od 7.358.882 KM.
 
Za 80 općina i gradova u Federaciji BiH osigurano je 30 miliona KM, i to za jednokratnu finansijsku pomoć budžetima u iznosu od po 125.000 KM, te sredstva za 122 kapitalna projekta koja su dodijeljena po javnom pozivu.

Previous Strateške poruke EU i SAD za BiH: Podrška Schmidtu, otpor Rusiji i Kini, sankcije
Next Probijena druga cijev tunela Ivan

You might also like

NAŠI DANI

“Plava voda”: Dugotrajno snabdijevanje građana Zenice, Travnika, N. Travnika i Busovače pitkom vodom

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, u petak 09. jula 2021. godine potpisan je Ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“ između Fonda za zaštitu okoliša

NAŠI DANI

Mostar: Marš od Dračevica do Podveležja u čast stradalih “zlatnih ljiljana”

U organizaciji Udruženja “Zlatni ljiljani” Hercegovačko-neretvanskog kantona, Saveza ratnih vojnih invalida HNK-a, Jedinstvene organizacije boraca, Unije veterana te organizacija porodica šehida i palih boraca, organizovan je tradicionalni, 18. po redu

NAŠI DANI

Skandal: Kolinda bosanski gradić Kupres svrstala u Hrvatsku

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, sinoć na splitskom stadionu ”Poljud” pratila je utakmica kvalifikacija za EURO 2020 između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Mađarske (3:0), te je nakon meča dala skandaloznu