Vlada FBiH izdvojila 25 miliona BAM za Aerodrom Bihać

Vlada FBiH izdvojila 25 miliona BAM za Aerodrom Bihać

Na danas održanoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za nastavak izgradnje Aerodroma u Bihaću.

Prema riječima federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija usvojena je Odluka o usvajanju programa utroška sredstava za Aerodrom Bihać u iznosu od 25 miliona KM.

Podsjeća da je Vlada FBiH jedini investitor za izgradnju Aerodroma u Bihaću i dosad je osigurala oko 10 miliona KM.

Usvajanjem današnje odluke o programu utroška sredsatava u iznosu od 25 miliona KM plan je da se završi I faza izgradnje Aerodroma u Bihaću sa poletno-sletnom stazom u dužini od 1.200 metara, kontrolnim tornjem, rasvjetom i ostalom neophodnom infrastrukturom kako bi sam Aerodrom profunkcionirao za slijetanje aviona. Na ovom dijelu piste mogli bi slijetati manji avioni koji prevoze oko 70 putnika.

– Ovo je generacijski projekt koji ima veliki privredni i razvojni značaj za Grad Bihać i Unsko-sanski kanton. Izgradnjom Aerodroma z Bihaću očekuje se bolja komunikacija i povezivanje ovog dijela Bosne i Hercegovine s ostatkom države i svijetom, veći broj turista i investicija, te osigurava bolja povezanost s našom dijasporom – izjavio je ministar Dedić, PRENOSE AGENCIJE.

 

BIHAĆKOM AERODROMU 25.000.000 KM


-Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalna vlada je usvojila Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim preduzećima za unapređenje avio prometa Federacije BiH, čime je JP Aerodrom Bihać odobren iznos od 25.000.000 KM.

Sredstva su, između ostalog, namijenjena za izgradnju terminalne zgrade, aerodromskog rasvjetnog sistema, nabavku uređaj za pregled prtljaga i druge usluge, nabavke i radove.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor utroškom sredstava, te da sa JP Aerodrom Bihać d.o.o. Bihać potpiše ugovor kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima – stoji u službenoj informaciji Vlade FBiH.

Previous Nedžad Husić prvak Evrope u taekwondou do 21 godine

Next Gojer režira predstavu koja slavi Ibrišimovića - krajem septembra, premijerno će biti izvedena predstava "Kuća bez vrata"

You might also like

NAŠI DANI

Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saslušalo ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u vezi sa njegovom izjavom kako su hrvatski obavještajci pokušali da “namjeste” naoružavanje selefija u

NAŠI DANI

Da li je Bosna pojam slobode svijetu!? U Makedoniji bez potvrde o vakcinaciji zabranjen ulaz u sve objekte

U Sjevernoj Makedoniji danas stupa na snagu nova mjera zaštite protiv širenja zaraze koronavirusom, kojom se bez potvrde o primljenoj vakcini zabranjuje ulazak u svaki objekat, javljaju agencije. Ovo uključuje

NAŠI DANI

Rusija predala Dodikov dar bosanskoj ambasadi u Moskvi

Ruska strana je predala danas ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu iz 18. vijeka koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saopćio je