Vlada FBiH: Potpisan Kolektivni ugovor za oblast rudarstva, plaće radnicima rudnika veće za 230 KM

Vlada FBiH: Potpisan Kolektivni ugovor za oblast rudarstva, plaće radnicima rudnika veće za 230 KM

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kolektivni ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, po ovlaštenju Vlade FBiH, te predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH, Sinan Husić i Zijad Lačić.

Prema potpisanom ugovoru, svim radnicima rudnika u FBiH plaća će biti povećana za 230 KM.

– U posljednjih 15 dana intenzivirali smo pregovore. Pokušali smo pronaći zajedničko kompromisno rješenje i uspjeli smo. Period ispred nas iskoristit ćemo za dogovor za novi kolektivni ugovor. Zahtjev rudara bilo je povećanje satnice za 20 posto, ponuda Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići bila je oko osam posto. Na kraju smo došli do rješenja koje nije standarno. Načinili smo pravdu prema onim s najnižim plaćama – rekao je ministar Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer FBiH Fadil Novalić na jednom od posljednjih sastanaka. Naglasio je i da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima, kao i da se restrukturiranje rudnika mora nastaviti.

– Dva sindikata djelovali su kao jedan. U narednih sedam mjeseci pokušat ćemo usaglasiti sve stavke novog kolektivnog ugovora. Mislim da bi svi trebali biti zadovoljni, većina u potpunosti, a manji broj uposlenih s najvećim plaćama djelimično – kazao je Lačić.

Istog mišljenja je i predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

– Ovo je kvalitetno rješenje, a put do njega nije bio lak. Imamo kolektivni ugovor na snazi od 1. maja 2022. koji će trajati do kraja godine. Nismo htjeli na duži period jer želimo imati mogućnost reagovati zavisno kako se bude razvijala situacija. Rudari imaju obavezu osigurati potrebne količine uglja – izjavio je Husić.

Podsjećamo da je Vlada FBiH proteklih dana sa Sindikatom radnika rudnika FBiH postigla dogovor o produženju kolektivnog ugovora, kao i povećanju plate svim radnicima u rudnicima za 230 KM, a na današnjoj telefonskoj sjednici dala saglasnost na ovaj kolektivni ugovor, te ovlastila ministra Džindića za njegovo potpisivanje.

Previous Riyadh Travel Fair: Za turističku ponudu Sarajeva i Bosne vlada izuzetno veliko interesovanje
Next U Tuzli održan svečani defile 346. generacije Behram-begove medrese

You might also like

TURIZAM

Pogledajte kako izgleda najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegovini

  Počeo je s radom najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegvini, Swissotel Sarajevo, koji posluje u okviru vodeće evropske hotelske korporacije AccorHotels. Hotel ima pet zvjezdica i smješten je u sklopu

Ekonomija/Biznis

Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

Violeta grupa u prošloj je godini ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje Violetinih proizvoda prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine,

Ekonomija/Biznis

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda. Oznaku