Vlada ZDK upriličila prijem te nagradila učenike generacije osnovnih i srednjih škola

Vlada ZDK upriličila prijem te nagradila učenike generacije osnovnih i srednjih škola

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija upriličili su danas tradicionalni prijem u sjedištu institucija tog kantona za učenike generacija osnovnih i srednjih škola iz 12 općina i gradova ZDK. 

Premijer i resorni ministar obrazovanja, uz pohvale te zahvale i roditeljima i nastavnicima tih đaka, uručili su i prigodne plakete, knjigu te novčani iznos od po 500 KM za 63 učenika generacije osnovnih te 33 učenika srednjih škola tog kantona.

– Ovo je jedna vrlo pozitivna aktivnost koja se nastavlja u kontinuitetu i gdje, prije svega, nagrađujemo i odajemo priznanje svim našim najboljim učenicima, našoj budućnosti. Smatramo da je znanje najveće bogatstvo i danas smo poslali jasnu takvu sliku i poruku. Mislim da je ovo način i da trebamo da se okrećemo našim najboljim učenicima, našoj mladosti, kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini te kako bi bili nosioci svih društvenih aktivnosti i promjena u našem društvu – kazao je Pivić.

Ministar Mušija podvukao je kako je druženje s najboljim učenicima generacije jedan od najljepših trenutaka u njihovom radu, sa kojeg žele poručiti kako “itekako cijene znanje i odgoj, i sve ono što je budućnost neše države i našeg sistema”.

–  Ova će djeca u budućnosti biti reformatori ovog društva. Mi, kao vlada i kao ministarstvo, itekako trebamo staviti akcent na tu mladost i te ljude. I ne samo formalno, nego se i suštinski opredijeliti da ti ljudi imaju priliku da kroz svoj meritum, rad, odgoj, rast…dobiju priliku da se inkoporiraju u ovo društvo. Da ostanu u ovoj zemlji i da joj služe kako to rade sve najodgovornije zajednice, najodgovornija društva, a mi hoćemo da budemo upravo takvi – kazao je ministar Mušija, napomenuvši da je pred njima puno posla, ali da imaju namjeru istrajati na univerzalnim vrijednostima.

Uma Beganović iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” Zenica istakla je kako joj mnogo znači što je učenica generacije svoje škole, ali i današnji prijem u sjedištu Vlade ZDK.

– Jednostavno, osjećam da se sav trud koji sam ulagala, sve godine što sam se trudila i što sam imala podršku od drugih, sada se isplatili – kazala je Beganović, koja je upisala Prvu gimnaziju u Zenici.

Izvor: Fena/federalna.ba

Previous Slovenija je u osmini finala Evropskog prvenstva! Srbijanci i Hrvati mogu kući ili na godišnji odmor
Next Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Zvučno ime u bosanskoj ligi – Mario Vrančić novi igrač FK Sarajevo

Vezni red FK Sarajevo jači je za nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine, Marija Vrančića. Radi se o jednom od najzvučnijih transfera u historiji Premijer lige BiH s obzirom na to

NAŠI DANI

‘Simpatizeri Rusije su sada postali zagriženi Ukrajinci’

Dosta je bilo Ukrajinaca koji su bili uz Rusiju, ali su sada postali zagriženi Ukrajinci i mrze sve što Rusija radi ovdje, kaže Maksim Kamenecki – profesor iz Kijeva. Gost Al

NAŠI DANI

Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka

Njemačke vlasti pokreću inicijativu za “razrješenje” aktualnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka te da nakon toga na njegovo mjesto postave njemačkog diplomatu Christiana Schmidta, saznaje Istraga iz