Vladi FBiH uručen „Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine“ Evropskog pokreta u našoj zemlji

Vladi FBiH uručen „Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine“ Evropskog pokreta u našoj zemlji

Federalni premijer Fadil Novalić danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, uime Vlade Federacije BiH, primio priznanje „Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine“ koje je Vladi dodijelio Evropski pokret u BiH za doprinos razvoju i jačanju društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini od 2014. do 2022. godine. Također, posebne pojedinačne plakete Evropski pokret u BiH dodijelio je premijeru Novaliću, te zamjenicima premijera, ministrici finansija Jelki Milićević i ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači.

Kako je obrazloženo iz Evropskog pokreta u BiH, Vlada FBiH je u periodu 2014-2022. godina postigla zapažene rezultate, radeći u izuzetno teškim i izazovnim vremenima za kompletno društvo, kakvo je bilo vrijeme pandemije COVID-19. Vlada je, istakli su iz ovog pokreta, na adekvatan način uz mnoge urgentne i uspješne mjere podržala i pomogla ugrožene građanke i građane, zdravstvene ustanove i institucije, privredne i poslovne subjekte, te posebno najugroženiju penzionersku populaciju.

Premijer Novalić, zahvaljujući se Evropskom pokretu u BiH na prepoznatim naporima Vlade FBiH, istakao je kako ga raduje činjenica da je Vlada koju predvodi, uprkos svim izazovima u proteklih osam godina, uspjela sačuvati socio-ekonomsku stabilnost Federacije BiH, povećati broj radnih mjesta, iznos minimalnih penzija i osigurati njihov kontinuitet, povećati iznos boračkih naknada, te kroz sve druge kategorije osigurati stabilnost funkcionisanja institucija i javnih preduzeća u Federaciji.

– U Vladi smo svjesni da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa osim punopravnog članstva unutar Evropske unije, i posebno sada kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, to nas obavezuje da svi zajedno mnogo više radimo na provođenju reformi i donošenju evropskih zakona, posebno provođenju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u Evropskoj uniji. To neće biti nimalo jednostavan i lak proces, i zahtjevat će puni anganžman svih unutar BiH koji mogu dati svoj doprinos ispunjavanju uslova. Današnje priznanje Evropskog pokreta u BiH Vladi Federacije potvrda je da smo radili predano i iza sebe ostavili rezultate koji se ne mogu izbrisati i koji potvrđuju koliko je ova Vlada bila posvećena i evropskim integracijama – izjavio je premijer Novalić.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo izrazio je zahvalnost Vladi jer je pomogla najugroženijim kategorijama stanovništva. Naglasio je značaj donošenja Zakona o PIO FBiH 2018. godine, koji je omogućio rast penzija, njihovu redovnost, te prelazak na isplate iz federalnog budžeta što je dovelo do dodatne sigurnosti penzionera, jer je Federacija postala garant tih isplata.

-Sigurni smo da će Vlada i dalje nastaviti podržavati penzionere. Također, važno je bilo sačuvati radna mjesta ljudima. U vrijeme pandemije Vlada je bila toliko dobro organizovana zahvaljujući profesionalizmu Novalića, Milićević i Drljače. Privrednici su bili u teškoj situaciji, a Vlada je izuzetno podržala privredni sektor. Bez te podrške koja je bila pružena, teško da bi se spasila ekonomija BiH – rekao je Praštalo.

Iz Evropskog pokreta u BiH obrazložili su i da je „Vlada premijera Novalića“ zaslužila da joj se dodijeli pozitivna ocjena upravo radi izuzetno zahtjevnih i turbulentnih vremena, u uslovima velikih društveno-političkih previranja, koja su prijetila da dođe do urušenja kompletnog sistema.

Inače, Evropski pokret u BiH posebno zaslužnim pojedincima i kolektivima od  2010. godine dodjeljuje „Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine“.

Previous Naučni skup povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije
Next Meliha se iz Švedske vratila u rodni grad te uz podršku lokalne zajednice pokrenula biznis

You might also like

NAŠI DANI

Nema dokaza za širenje koronavirusa putem hrane

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane. Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju

NAŠI DANI

Trump čestitao Dan državnosti članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Američki predsjednik Donald Trump uputio je čestitku članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25 novembra. – Uime Sjedinjenih Američkih Država, primite moju iskrenu čestitku na

NAŠI DANI

Dragičević: U RS-u sam izložen brutalnoj agresiji, moj život je tamo ugrožen. Lukača ću ganjati do kraja svog života

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, već 54 dana je pod šatorom pred Tužilaštvom BiH, tražeći istinu i pravdu za svog sina. Davor je bio gost O Dnevnika. Na početku razgovora,