Vlasenica: Predstavljena knjiga “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.” 

Vlasenica: Predstavljena knjiga “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.” 

Promocija knjige “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.”, autora Husejina Omerovića održana je u prostorijama Preporoda u Vlasenici u petak, 19. aprila ove godine.

Uz autora, o knjizi su govorili dr. Sead Muratović i prof. Hajrudin Mešić.

Knjiga dominantno govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne opštine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine. Autor Omerović je istraživanjem utvrdio da je u spomenutom periodu ubijeno 261 dijete s prostora opštine Vlasenica, a posmrtni ostaci za 55 djece još uvijek nisu pronađeni.

-Omerović je u ranijem razgovoru za Patriju kazao da mu je motiv za istraživanje istine i pisanje knjige o navedenim zločinima bio utvrditi potpuni identitet svakog ubijenog djeteta.

Želio je, kaže, i istražiti i opisati okolnosti u kojima su djeca ubijena, zatim mjesta i načine ubistava, masovne grobnice u kojima su posmrtni ostaci neke djece pronađeni, kao i mjesta i datume njihovog ukopa.

Cilj mu je bio i utvrditi strukturu djece, otrgnuti ih od zaborava i smjestiti u historiju neizbrisivog vremena.

Omerović je dugotrajnim i iscrpnim istraživanjem utvrdio da je u spomenutom periodu ubijeno 261 dijete s prostora prijeratne opštine Vlasenica. To je, precizira Omerović, 10 posto od ukupnog broja žrtava s područja Vlasenice (2.637).


Naslovna i zadnja strana Omerovićeve knjige

Od ukupnog broja ubijene djece (261), Omerović je došao do podatka da je ubijeno 98 maloljetnih dječaka nakon okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

– Ubijeno je 197 muške (75%) i 64 ženske djece (25%). Posmrtni ostaci za 55 djece još uvijek nisu pronađeni – ističe Omerović.

U svojoj monografiji objavio je 185 fotografija ubijene djece, te 48 slika nišana ubijene djece za koju nije bio u mogućnosti pribaviti fotografije.

A tu je i 28 crvenih ruža za djecu za koju nije uspio pribaviti ni fotografije, niti slike nišana, jer se radilo o maloj djeci i djeci čije su stvari i fotografije uništene.

U prilogu knige nalazi se i spisak sa podacima o ubijenoj djeci Vlasenice.

Između ostalog, autor je u knjigu ugradio i komparativni osvrt na zločine nad djecom u drugim okupiranim, odnosno mjestima pod opsadom – Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Sarajevu, srednjem Podrinju, Hrvatskoj, na Kosovu, u Ukrajini i Palestini (Gazi).


Omerović: Dugotrajno i iscrpno istraživanje

O autoru

Husejin Omerović rođen je 17. avgusta 1957. godine u selu Skugrići, opština Vlasenica. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, srednju u Sarajevu, a Filozofski fakultet, Odsijek Orijentalistika u Prištini 1982. godine.

Od početka agresije na našu zemlju bio je pripadnik Oružanih snaga naše zemlje, a demobilisao se u maju 1996. godine.

Između ostalog, radio je u Federalnom ministarstvu odbrane, Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a bio je i profesor na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

Omerović je autor i još jedne knjige – “Žrtve genocida na području Vlasenice 1992-1995” (2016.).

Previous Priznanje za ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” BZK “Preporod”
Next Mettalon Plast iz Zenice uskoro zapošljava 50 radnika

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Sarajevu studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću „Bosna prije svega“

Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću pod nazivom ”Bosna prije svega”, koju su organizirali Fond ”Bošnjaci”, Muzej ”Alija Izetbegović“, Fondacija ”Alija Izetbegović” i Udruženje ”Mladi muslimani”, održana je danas u Gazi

NAŠI DANI

Ukrajina: Ruski vojnik predao tenk ukrajinskim snagama u zamjenu za novčanu nagradu

U zamjenu za obećanu novčanu nagradu jedan ruski vojnik predao je Oružanim snagama Ukrajine tenk kojim je upravljao, objavile su ukrajinske vlasti, javlja AA. Viktor Andrusiv, savjetnik ministra unutrašnjih poslova

NAŠI DANI

U Sarajevu proradio gradski prijevoz

Vozila GRAS-a i Centrotransa, kompanija koje obavljaju gradski prijevoz u KS, od jutros su ponovo na gradskim ulicama. U Centrotransu su kazali da su u ovoj prvoj fazi otvaranja pokrivene