Vlašić postaje centar sportskog turizma

Vlašić postaje centar sportskog turizma

Da naša zemlja obiluje turističkim potencijalima i destinacijama koje nude sadržaje iz različitih oblasti, ovog je ljeta pokazao Vlašić, koji postaje centar sportskog turizma i baza za pripreme domaćih, ali i svjetskih sportista, javlja federalna tv.

Ugostitelji i turistički radnici, zahvaljujući velikom broju gostiju iz svijeta sporta, bilježe izuzetno uspješnu ljetnu sezonu.

Razvoj sportske infrastrukture započet prije nekoliko godina, uz teren po FIFA standardima te sportske dvorane, privukao je veliki broj sportskih kolektiva iz naše zemlje, ali i regije, te pokazao novu dimenziju Vlašića i njegovih potencijala.

“Veoma smo zadovoljni uslovima, infrastrukturom, terenima, a što je najvažnije djeca su zadovoljna. Sve su to planine koje nude fine uslove. Međutim, kod nas je nešto uvijek je tuđe bolje, a ustvari nema razloga da bude tako”, kazao je Senahid Zeba, trener u školi fudbala iz Sarajeva.

“Zašto Vlašić? Prvo zbog idealnih uslova koje pruža, znači odličan smješta,j odlična dvorana, idealna nadmorska visina za ovu vrstu pripreme. Tako da se nadam da ćemo ovo vrijeme koje ćemo provesti ovdje maksimalno iskoristiti”, navodi Senad Hodžić, trener odbojkaškog kluba iz Vogošće.

“Sa klubom mi je prvi put ovdje i iskreno prezadovoljna sam uslovima. Za jednog sportistu imamo sve što nam je potrebno. I nadam se dobrom nastavku ovih priprema i što boljem spremanju za sezonu”, kaže Ivona Krakić, članica ženskog košarkaškog kluba iz Novog Sada.

“Imamo i salu i teretanu i bazen, apsolutno su uslovi prilagođeni sportistima. Izuzetno nam je drago i mislim da ćemo napraviti jednu ozbiljnu i dugoročnu saradnju”, navodi Milan Ivanić, trener ženskog košarkaškog kluba iz Novog Sada.

A ljetnom sezonom zadovoljni su i ugostitelji. Ovog su ljeta pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine doprinijele atraktivnosti.

“Mi kao hotelijeri smo jako zadovoljni, obzirom da je dosta jači odziv nego prošle godine. Gdje smo mogli isto tako dosta više da uradimo, s tim da su nam kapaciteti bili jako popunjeni tako da pojedine goste čak nismo mogli ni primiti”, naglašava Dino Korugić, predstavnik hotelijera.

“Što se tiče sportske infrastrukture zadovoljavamo potrebe svih sportista, znači individualaca i kolektivnih sportova, tako da imamo tu od odbojkaša, fudbalera, košarkaša, evo Pezer bacač kugle, karataša. Tako da mislim da smo baš jedan širok spektar sportski obuhvatili”, kaže turistički radnik Goran Šarić.

“Baš se poklopilo i pripreme sportaša sa ljetnom turističkom sezonom i možemo reći da smo jako zadovoljni ovom ljetnom sezonom. Nešto je šesti mjesec bio slabiji, međutim evo sedmi i osmi mjesec i najave za deveti mjesec su zaista dobre”, istakao je direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

Razvoj turizma na Vlašiću rezultat je, uglavnom, privatne inicijative, a uz zajednička ulaganja u infrastrukturu i javno-privatno partnerstvo, poručuju turistički radnici, ovaj bi zimski biser oživio i ljeti, te bi svi potencijali koje nudi bili bolje iskorišteni. Vlašić može i treba biti primjer koji se može primijeniti i na drugim bh. planinskim ljepoticama.

Previous Bosna i Hercegovina će uskoro početi istraživati svemir
Next BHANSA će školovati buduće kontrolore leta u Bosni i Hercegovini

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Radnici kompanije MS&WOOD i fojnički srednjoškolci zasadili 5.500 sadnica

Radnici industrije namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) i fojnički srednjoškolci zasadili su proteklog vikenda 5.500 sadnica. U dosadašnjim tradicionalnim akcijama pošumljavanja MS&WOOD je zasadio više od 30.000 sadnica šume. U

BH RAZGLEDNICA

Mostarska mirna ulica zbog somuna postaje najposjećenija u gradu

Za vrijeme mjeseca ramazana, tiha i mirna Ulica braće Ćišića postaje jedna od najposjećenijih i najzakrčenijih ulica u Mostaru, piše mostarski Bljesak. Pokraj ‘Lutkarskog’ nalazi se pekara čija su vrata

BH RAZGLEDNICA

Počela izgradnja pješačke staze do vodopada Blihe

Započela je izgradnju stepeništa i pješačke staze u dužini 250 m na vodopadu rijeke Blihe kod Sanskog Mosta. Ukupna vrijednost investicije oko 63.000 KM, sredstva obezbijeđena u budžetu Općine, rok