Vlašić vrvi od turista: “To je planina za svačiji džep”

Vlašić vrvi od turista: “To je planina za svačiji džep”

Popunjenost smještajnih kapaciteta na bosanskim olimpijskim ljepoticama ovih dana je na vrhuncu. Tako jutros na Bjelašnici nije bilo slobodnih smještajnih kapaciteta, dok ih je Jahorini ih je bilo svega nekoliko.

Ekipa N1 odlučila je provjeriti situaciju na još jednoj bh. planinskoj ljepotici – Vlašiću.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, navodi nam kako su zadovoljni sezonom uprkos visokim temperaturama za ovaj period godine.

“Staze su odlično pripremljene. Smještaji su puni. Gosti nam najviše dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, naša dijaspora, ali svakako i bh. turisti kojima je Vlašić jedna od omiljenih planina”, ističe Matošević.

Što se tiče trenutne popunjenosti smještajnih kapaciteta, naglašava da ona ovisi od vrste smještaja.

“U hotelima visokih kategorija popunjenost je gotovo pa stopostotna. Pojedini hoteli su i na 85 do 90 posto popunjenosti. U srijedu i četvrtak su najavljene nove padavine. U tom slučaju potražnja se drastično mijenja. Raduju nas upiti i za februar, gotovo svi hoteli imaju već bukirane vikende za drugi mjesec”, priča nam direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

A kakve su cijene?

Matošević navodi kako Vlašić ima komparativnu prednost u odnosu na druge planine.

“Mi imamo smještajne kapacitete koji okupljaju hotele i sa pet i četiri zvjezdice, imamo motele, pansione, ali imamo i apartmane i prelijepe vikendice u kojima društvo od deset osoba u ovom periodu može noćiti za nekih sedamdeset eura. U skupljim hotelima visoke kvalitete možete noćiti i za 150 KM po osobi. Doslovno Vlašić je planina za svačiji džep”, poručio je on.

Na Vlašiću se nalazi pet skijaških liftova i desetak staza, a Matošević navodi kako se nada da će sve od četvrtka ponovo zasjati u punom sjaju.

Šta kažu turisti?

Visoke temperature, vještački snijeg, i staze koje trenutno nisu najidealnije nisu spriječile posjetioce na Vlašiću da danas uživaju u sankanju i skijanju. Razgovarali smo sa turistima iz Sarajeva, Tuzle i Banjaluke.

“Došli smo na sankanje, upravo se mama i brat spuštaju, nije veliki snijeg, ali je prijatno”, kaže jedna turistkinja za N1.

Ekipa iz Banjaluke, koju zatičemo na stazi prvi put je na Vlašiću, zadržaće se nekoliko dana.

“Došli smo na skijanje, to nam je prvi put na Vlašiću. Lijepa je klima, super je vrijeme, staze nisu baš sjajne, ali ide nekako”, kaže jedna Banjalučanka.

Nema snijega, ali za one koje znaju – nema problema, dodaje jedan Tuzlak.

“Malo se istopio, ali ide. Dolazimo iz Tuzle zadnjih deset godina”, kaže sagovornik N1.

Među turistima zatičemo i jednog Sarajliju koji ne skija, kaže nema snijega, ali i kada ga ima i kada nema – nađu način da kvalitetno provedu vrijeme.

Previous Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća: Prave su povijesti neizgovorljive
Next Na Bjelašnici rekordan broj skijaša

You might also like

TURIZAM

TURISTIČKI BUM SARAJEVA: Tri puta više turista nego za vrijeme Olimpijade!

Prvi put unazad 50 godina otkako se pojavio fenomen masovnog turizma u svijetu, broj turističkih posjeta BiH premašit će milion. Riječ je o turistima koji će makar jednu noć prespavati

BH RAZGLEDNICA

Molitva na stijeni: Kušlat džamija u Podrinju

Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat

KULTURA I UMJETNOST

Mostarski murali među najljepšim na svijetu

Murali oslikani na fasadama mostarskih zgrada uvršteni su među najboljih 25 na svijetu u okviru globalne platforme “Street Art Cities”, koja je grad na Neretvi prepoznala kao “jedan od impresivnijih