Vlašić vrvi od turista: “To je planina za svačiji džep”

Vlašić vrvi od turista: “To je planina za svačiji džep”

Popunjenost smještajnih kapaciteta na bosanskim olimpijskim ljepoticama ovih dana je na vrhuncu. Tako jutros na Bjelašnici nije bilo slobodnih smještajnih kapaciteta, dok ih je Jahorini ih je bilo svega nekoliko.

Ekipa N1 odlučila je provjeriti situaciju na još jednoj bh. planinskoj ljepotici – Vlašiću.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, navodi nam kako su zadovoljni sezonom uprkos visokim temperaturama za ovaj period godine.

“Staze su odlično pripremljene. Smještaji su puni. Gosti nam najviše dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, naša dijaspora, ali svakako i bh. turisti kojima je Vlašić jedna od omiljenih planina”, ističe Matošević.

Što se tiče trenutne popunjenosti smještajnih kapaciteta, naglašava da ona ovisi od vrste smještaja.

“U hotelima visokih kategorija popunjenost je gotovo pa stopostotna. Pojedini hoteli su i na 85 do 90 posto popunjenosti. U srijedu i četvrtak su najavljene nove padavine. U tom slučaju potražnja se drastično mijenja. Raduju nas upiti i za februar, gotovo svi hoteli imaju već bukirane vikende za drugi mjesec”, priča nam direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

A kakve su cijene?

Matošević navodi kako Vlašić ima komparativnu prednost u odnosu na druge planine.

“Mi imamo smještajne kapacitete koji okupljaju hotele i sa pet i četiri zvjezdice, imamo motele, pansione, ali imamo i apartmane i prelijepe vikendice u kojima društvo od deset osoba u ovom periodu može noćiti za nekih sedamdeset eura. U skupljim hotelima visoke kvalitete možete noćiti i za 150 KM po osobi. Doslovno Vlašić je planina za svačiji džep”, poručio je on.

Na Vlašiću se nalazi pet skijaških liftova i desetak staza, a Matošević navodi kako se nada da će sve od četvrtka ponovo zasjati u punom sjaju.

Šta kažu turisti?

Visoke temperature, vještački snijeg, i staze koje trenutno nisu najidealnije nisu spriječile posjetioce na Vlašiću da danas uživaju u sankanju i skijanju. Razgovarali smo sa turistima iz Sarajeva, Tuzle i Banjaluke.

“Došli smo na sankanje, upravo se mama i brat spuštaju, nije veliki snijeg, ali je prijatno”, kaže jedna turistkinja za N1.

Ekipa iz Banjaluke, koju zatičemo na stazi prvi put je na Vlašiću, zadržaće se nekoliko dana.

“Došli smo na skijanje, to nam je prvi put na Vlašiću. Lijepa je klima, super je vrijeme, staze nisu baš sjajne, ali ide nekako”, kaže jedna Banjalučanka.

Nema snijega, ali za one koje znaju – nema problema, dodaje jedan Tuzlak.

“Malo se istopio, ali ide. Dolazimo iz Tuzle zadnjih deset godina”, kaže sagovornik N1.

Među turistima zatičemo i jednog Sarajliju koji ne skija, kaže nema snijega, ali i kada ga ima i kada nema – nađu način da kvalitetno provedu vrijeme.

Previous Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća: Prave su povijesti neizgovorljive
Next Na Bjelašnici rekordan broj skijaša

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Željeznička stanica Bistrik ponovo zasjala starim sjajem

Uz prisustvo velikog broja zvanica i građana u srijedu je u Sarajevu svečano otvorena obnovljena Zgrada željezničke stanice Bistrik, jedan od prepoznatljivih simbola grada Sarajeva i nacionalni spomenik Bosne i

BH RAZGLEDNICA

Travnik: Šarena džamija vraća stari sjaj (Video)

  Šarena džamija ili Sulejmanija za nešto više od mjesec dana zasjat će u novom rustauriranom izdanju. Opširnije u prilogu Kanal 6.

TURIZAM

Uspostavljena nova aviolinija Ujedinjeni Arapski Emirati – Sarajevo

Kompanija Air Arabia danas je na sarajevskom aerodromu predstavila novu niskobudžetnu avioliniju na relaciji Šarža (Ujedinjeni Arapski Emirati) – Sarajevo. Avioni te kompanije do jula će letjeti tri puta sedmično,