Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i direktorima škola na području te općine.

Razgovarano je o aktuelnim izazovima u kontekstu organizacije nastave tokom pandemije, eksternoj maturi za učenike devetih razreda, poboljšanju uvjeta, infrastrukturnim projektima te proširenju školskih kapaciteta.

“Vogošća bilježi povećan broj stanovnika, posebno mladih porodica s djecom. U tom kontekstu, donijeli smo zaključke i pozabavit ćemo se najaktuelnijim pitanjima”, navela je ministrica Hota-Muminović poslije sastanka.

Načelnik Smajić je akcenat stavio na potrebu za proširenjem kapaciteta postojećih objekata, s obzirom da broj stanovnika, odnosno učenika u ovoj općini stalno raste.

“S jedne strane, to je ‘slatka muka’, ali s druge i veliki izazov za nastavnike, direktore škola, roditelje i učenike kada u relativno malim učionicama imate odjeljenja od 30 ili 32 učenika”, naveo je načelnik Smajić.

Kako je dodao, na sastanku je bilo govora o potrebi da se čim prije počne s implementacijom projekta izgradnje osnovne škole u naselju Rosulje, s obzirom na sve više zgrada kolektivnog stanovanja na tom lokalitetu.

“Na ovaj način, blagovremenim početkom aktivnosti želimo izbjeći probleme koji nas mogu sustići ako sačekamo godinu ili – dvije”, rekao je načelnik Smajić.

Prema njegovim riječima, u proceduri je i projekt proširenja osnovne škole u Hotonju, dok je za OŠ “Zahid Baručija” Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS osiguralo oko 1,9 miliona KM, te  su u toku pripreme za tender i početak izvođenja radova.

Kako je objasnio, bilo je govora i o rješavanju problematike u OŠ “Porodice ef. Ramić”, gdje je ključni problem vezan za djecu iz naselja Krivoglavci, koja su po odluci o školskim područjima raspoređeni da budu učenici ove škole.

“Potrebno je i pričali smo o tome da riješimo pitanje školskog prevoza za ove učenike”, dodao je načelnik Smajić, koji je precizirao da je namjera rasteretiti i OŠ “Mirsad Prnjavorac”, koja je ranije bila matična za učenike s ovog područja.

“Nadam se da ćemo s ovim duhom i energijom koji je donijela ministrica i kvalitetnom realizacijom onoga što dogovarmo, rješavati ove probleme”, zaključio je načelnik Smajić.

Previous Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini - činjenice pokazuju sasvim drugo
Next RUSAG BOSANSKI

You might also like

NAŠI DANI

Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saslušalo ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u vezi sa njegovom izjavom kako su hrvatski obavještajci pokušali da “namjeste” naoružavanje selefija u

NAŠI DANI

Do sada uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ispunjava oko 68.000 birača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 36. sjednici održanoj 28.07.2022. godine, pored ostalog, imenovala direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni

NAŠI DANI

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Objekti u Zenici večeras svijetle plavom bojom

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, objekti u Zenici večeras su osvijetljeni plavom bojom. Mostovi i fontane u Zenici te arena “Husejin Smajlović”, most u Visokom te tvrđave