Vogošćanska kompanija ‘Velvet Trade’ uvećala proizvodnju i zaposlila oko 20 novih radnika

Vogošćanska kompanija ‘Velvet Trade’ uvećala proizvodnju i zaposlila oko 20 novih radnika

Kada u slastičarni, restoranu ili pekari pojedete nešto slatko, velike su šanse da je barem jedan od sastojaka stigao iz kompanije Velvet Trade. Višnje, jabuke, kajsije, borovnice, maline i drugo voće domaćih proizvođača u ovoj vogošćanskoj kompaniji prerađuju u popularne voćne nadjeve koji se koriste za pripremanje kolača i peciva.

U nastojanju da osiguraju da imaju domaći proizvod, iz ove kompanije naglašavaju kako sve sirovine koje su im potrebne, a koje se proizvode u Bosni i Hercegovini, nabavljaju od domaćih privrednika i voćara.

Osnovana 1996. u Sarajevu, ova kompanija danas upošljava oko 70 radnika, a proizvodnja se u posljednje dvije godine značajno uvećala širenjem kapaciteta i kupovinom novih mašina. Uz podršku projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, u Velvet Trade-u su nabavljene i u funkciju stavljene dvije mašine za proizvodnju voćnih nadjeva.

„Nabavkom ovih mašina smo povećali kapacitet finalnog dnevnog proizvoda. Skratili smo vrijeme pripreme za izvoz. Ostvarili smo mogućnost da nudimo više na tržištu, da tražimo veći broj izvoznika, te da širimo prodaju. I naši domaći kupci su počeli da kupuju veće količine, nije to više da se kupuje na kantu“, kaže Avdić i dodaje kako je kompanija Velvet Trade uz nabavku novih mašina i uvećanje proizvodnje, zaposlila i nove radnike.

Prehrambena tehnologinja Lejla Ganić pojašnjava kako se vrši kontrola proizvodnje hrane što je jedan od najvažnijih segmenata uspješnog proizvoda. U kompaniji Velvet Trade je zadužena za kontrolu kvaliteta a budući da u kompaniji radi godinama, prisjetila se kako je tekao razvoj proizvodnje.

„Naše mašine koje su kupljene 2000. godine ili kasnije, to su mašine sa slabijim grijačima, slabijom strujom, i malih kapaciteta, do 700 kg, što je nama bilo jako malo. Imamo četiri mašine i sve su postale male. Ove nove koje su kupljene su većeg kapaciteta, imaju veću jačinu i na dnevnoj bazi može u njima da se proizvede tri puta više u odnosu na ono što smo mi imali ranije“, pojašnjava Ganić.

Zbog povećane potražnje i razvoja proizvodnje, Velvet Trade radi na gradnji novih pogona, jer trenutne zahtjeve, kako kaže Avdić, ne mogu da sustignu. Najveći dio, oko 80 posto, izvoza su voćni nadjevi a najveći potrošači su u Sloveniji i Rumuniji.

„Višnje konkretno kupujemo 90 posto od domaćih proizvođača, a kad nemaju dovoljno, onda ponešto uzmemo iz Srbije naprimjer. I to je niz koji smo htjeli – ono što bh. poljoprivrednici uzgoje i uberu, mi kupujemo zaleđeno, skladištimo u našim minusnim komorama i prerađujemo“, kaže Avdić i dodaje da je od početka saradnje s projektom EU4AGRI uvećana proizvodnja i zaposleno oko 20 radnika.

„Mi na godišnjem nivou imamo otprilike 3-4 nova proizvoda, a sada smo se bazirali na neke linije za sladoled i na ove linije za voćna punjenja. Nismo širili izbor okusa, nego količinu proizvodnje. Količina se uvećala jer imamo puno veću proizvodnju i potražnju. Potražnja nam je otišla 4-5 puta više nego što je bilo prije dvije godine“, kaže Ganić i dodaje kako nastoje da isprobaju nove recepte i da slušaju šta im govore kupci.

Svjesni situacije sa obustavom sirovina globalno i u Evropi, u Velvet Tradeu naglašavaju kako je više nego ikada važna saradnja sa domaćim poljoprivrednicima. Iako u sektoru postoje brojni problemi i izazovi s kojima se poljoprivredni proizvođači i prerađivači svakodnevno suočavaju, Avdić ističe kako je za kompaniju u kojoj radi izuzetno koristan bio projekat EU4AGRI, i preporučuje i drugima da se prijave.

(MiruhBosne/europa.ba)

Previous Karate 1 Series A Jakarta: Bosanski karatisti Turulja i Džuho osvojili zlatne medalje
Next Najvjernije i najsposobnije su nam ubijali ako ih nisu mogli pridobiti na svoju stranu! Intelektualce su uvijek uhodili a, zatim…

You might also like

Ekonomija/Biznis

August najprometniji mjesec u historiji poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo

– Najprometniji mjesec ne samo u tekućoj godini već u historiji poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo je mjesec iza nas, mjesec august tokom kojeg je opsluženo ukupno 217. 253 putnika, odnosno

MADE IN BOSNIA-387

Cinkaona u Doboju vraća nadu u suživot i povratak mladih u Bosnu i Hercegovinu

Naše odbojkašice plasmanom u Zlatnu ligu i košarkašice furioznim nastupom na Euru, na najbolji način pokazuju kako, samo kada radimo zajedno, iskreno i predano, možemo do uspjeha. Na ruševinama prije

Ekonomija/Biznis

Otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka u Kreševu

Sarajevski kiseljak je 21. januara 2020. u rad svečano pustio proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti veće od 20 miliona konvertibilnih