Voith Hydro Bosnia – u Lukavcu proizvodnja komponenti za hidroelektrane

Voith Hydro Bosnia – u Lukavcu proizvodnja komponenti za hidroelektrane

U okviru aktivnosti Saradničke mreže i programa postinvesticione podrške stranim kompanijama u Bosni i Hercegovini, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) posjetili su kompaniju Voith Hydro Bosnia doo Lukavac.

Navedena kompanija osnovana je 2020. godine, te su po okončanju izgradnje hale koja je završena 2022. godine, započeli proizvodnju komponenti za hidroelektrane. Vrijednost investicije je 10 miliona eura, a u planu je zapošljavanje 150 osoba.

Tokom sastanka razgovarano je i o izazovima s kojima se firma susretala prilikom osnivanja kompanije i stavljanja u pogon proizvodnje. Navedene prepreke će FIPA nastojati otkloniti kroz prijedloge za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

Matična firma Voith u Njemačkoj (VH Auslandsbeteiligungen GmbH) je osnovana 1867. godine, kompanija danas ima oko 20.000 zaposlenih, prodaju od 4,3 milijarde eura i posluje u preko 60 zemalja širom svijeta, te se svrstava u red većih porodičnih kompanija u Evropi, saopćeno je iz FIPA-e.

Na otvaranju ove kompanije u oktobru rečeno je da već imaju 60 zaposlenih. Tom prilikom istaknuto je da fabrika u Lukavcu već ima ugovore u sljedeće dvije godine, što podrazumijeva proizvodnju u dvije smjene.

Previous Nijemci zanijemili: Pobjeda Japana na SP u Kataru
Next Strik: Schmidt otkazao dolazak u Brisel, već dva mjeseca se krije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski proizvođači pilećih proizvoda imaju dovoljno sirovina i sigurnu proizvodnju

Brojne grane privrede trenutno su pogođene krizom uzrokovanom koronavirusom. Zbog nedavnog zastoja na graničnim prelazima i sankcija koje su nastupile, u teškoj situaciji moglo se naći i peradarstvo. Podsjećamo, od

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina druga u svijetu po rastu mjesečne zarade

Prije nekoliko dana, sajt “World of statistics” je objavio podatke o rastu plaća na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i Bosna

Ekonomija/Biznis

Brčanski Bimal drastično povećao prihode: U Tursku izvezao preko 100 miliona maraka!

Poslovni prihodi kompanije Bimal iz Brčkog povećani su lani za čak 12 miliona maraka, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja ove firme. Prihodi su lani iznosili 193,4 miliona