Vojska, crkva, Dodik: Pred sastanak o Kosovu uvijek ista pjesma

Vojska, crkva, Dodik: Pred sastanak o Kosovu uvijek ista pjesma

Uoči svakog važnog sastanka na temu riješavanja kosovskog čvora, pa tako i pred ovaj nastupajući u Vašingtonu (Washington) 4. septembra, srbijanska vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem odigra malu tročinku: Milorad Dodik pošalje poruku da se status Republike srpske i Kosova u međunarodnoj javnosti moraju tretirati isto; predsjednik Srbije se sastane sa patrijarhom Irinejem koji daje podršku vladi po pitanju Kosova; na kraju, imamo obavezan performans sa vojskom i naoružanjem.

Isti scenario imali smo i ovoga puta, međutim, sagovornici Nova.rs smatraju da je to samo predstava za domaću javnost, te da ovakve poruke nemaju apsolutno nikakvog efekta na međunarodne diplomate.

Kada je vrh Rs sredinom jula u Banjaluci pokrenuo pitanje statusa tog bosanskohercegovačkog entiteta, od predsjednika Srbije dobio je obećanje da će se time baviti u mjesecima koji dolaze i kratak odgovor: “Dejton je sveto pismo”. Dodik je, međutim, u Beograd došao juče, baš nekako uoči uoči sastanka u Vašingtonu i nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, poručio isto ono što govori godinama unazad.

Ustaljeni šablon

-Pitali smo danas i predsjednika Vučića kako je moguće da neka međunarodna zajednica priznaje pravo Kosovu da se izdvoji iz teritorijalnog integriteta Srbije, a da recimo Republika srpska to nema. A zašto je to problem ako mi pitamo? Zašto je to problem ako tražimo odgovore, ne samo ovdje, nego na svim drugim mjestima?, upitao je juče Dodik i istakao da on nije za “separaciju” već za status entiteta predviđen Dejtonskim sporazumom.

“Ako to nije moguće, sasvim je logično i normalno da mi razmišljamo o nekom drugom statusu”, ipak je dodao.

Ranije u toku mjeseca Vučić se sastao i sa patrijarhom Irinejem, a teme razgovora kako je sam predsjednik Srbije napisao na Instagramu, bile su važne nacionalne teme, borba za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetak radova u Svetosavskom hramu u Beogradu.

Kad je riječ o trećem činu predstave, odnosno porukama da je Srbija itekako vojno spremna da se brani, prije šest dana je Vučić sa aerodroma u Batajnici poručio da će tokom oktobra Vojska Srbije prikazati sve od naoružanja kojim raspolaže i da će se na bojevom gađanju koje će tim povodom biti organizovano – “tresti zemlja”.

“Danas se više nego ikada vidjelo koliko je srpska vojska napredovala i koliko su vojnici opremljeniji i obučeniji nego ranije. Moral pripadnika Vojske Srbije je visok i dodao da će u narednom periodu akcenat biti na povećanju broja bojevih gađanja i padobranskih skokova. To nam je potrebno jer ne pravimo vojsku da bismo nekom prijetili već da, u slučaju potrebe, ne daj Bože, budu u stanju da zaštite zemlju od svakog potencijalnog agresora”, kazao je predsjednik Srbije.

Insturmentalizacija Crkve

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da za ovakve poruke nema nikakve realne osnove, pogotovu za povezivanje statusa Republike srpske i Kosova.

“Svako diranje u Dejtonski sporazum za međunarodnu zajednicu je neprihvatljiv. Nema nikakve realne osnove za tako nešto, čak ni u vrijeme Trampove administracije koja je blagonaklonija prema Srbiji po pitanju Kosova od prethodnih američkih predsjednika”, navodi Đukanović.

Kada je riječ o crkvi, Đukanović kaže da se ona uvijek koristila kao bitan faktor za svaku vlast godinama unazad, po pitanju podrške u borbi za Kosovo.

“Sjetimo se i da je partrijarh Pavle dao podršku Slobodanu Miloševiću za potpisivanje Dejtonskog sporazuma”, navodi Đukanović.

Dodik kao kvisko

Dugogodišnji novinar Rojtersa (Reuters)i politički analitičar Jakša Šćekić kaže da su dometi ovakve jedne predstave pred svaki važan sastanak o Kosovu isključivo za domaću upotrebu.

“Dodik je kao kvisko, postoji nekakav sistem spojenih sudova u smislu što nam je Kosovo dalje, to nam je Republika srpska bliže. Dodik je hvalio svakog srpskog predsjednika i po potrebi poredi Kosovo i Republiku srpsku. Onda tu imamo sastanak Vučića i patrijarha, koji je koštao 43 miliona eura. Toliko će biti uloženo u Hram Svetog Save, uz obećanje da će možda Putin biti na otvaranju i priče da imamo novu Aja Sofiju u Beogradu, eto toliko košta šutnja patrijarha i njegovo zaboravljanje sopstvenih poruka o izdaji KiM”, objašnjava Šćekić i dodaje da se uz propratne slike srpskog vojnog naoružanja u narodu hrabri nepobjedivi duh srpskog naroda.

“Generalno gledano, sve su to manifestacije koje bodre duh, na međunarodnu javnost to nema nikakvog uticaja. Sastanak u Vašingtonu izgleda ovako. Ako dođe Tramp neće biti “cile-mile”, neki sporazum će morati da se napravi. Ako ne dođe, sve je to jedna foliraža”, zaključuje Šćekić za Nova.rs.

(Nova/MiruhBosne)

Previous Obilježavanje godišnjice Povelje Kulina bana napisane 1189. godine
Next Godišnjica Markala: 'Da barem priznaju i pokaju se, onda bi se moglo oprostiti, međutim oni neće, pa kako i mi onda da oprostimo'

You might also like

RIJEČ

Pokajničke riječi iz Beograda: ‘Sarajevo, sramoto naša… krivi smo mi koji smo ćutali’

  Piše: Nikola Krstić Izvor: Balkanrock -Još uvek stare kajle pričaju o tim žurezama po Sarajevu – gde su vikendi bili nepresušni izvori zabave, gde je hors, kako oni tvrde, bio skoro

RIJEČ

Mehmedović: Ili je Biden izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte

Zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović javno pita DA LI STRANE DIPLOMATE IMAJU DVOSTRUKE STANDARD!? JEDNE ZA MUSLIMANE A DRUGE ZA OSTALE!? Ecobar je u intervju za Hinu,. rekavši da

NAŠI DANI

Pismo jedne majke i supruge branioca: ‘Zašto ljudi nemaju osjećaj bar za djecu poginulih?’

Javila nam se jedna povrijeđena majka, supruga poginulog borca Armije RBiH sa zvorničke teritorije. Usljed zapostavljenosti porodica šehida i poginulih boraca, ponukana načinom obilježavanja određenih godišnjica (konkretno obilježavanja odbrane Kula