Vojska Srbije ‘prodefilovala’ kroz Prijedor: ‘Ovo je još jedan u nizu pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine’

Vojska Srbije ‘prodefilovala’ kroz Prijedor: ‘Ovo je još jedan u nizu pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine’

-Pripadnici Vojske Srbije jutros su “prodefilovali” kroz Prijedor, grad u kojem je tokom agresije na BiH ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i drugih nesrba.

Njihov dolazak je vezan za obilježavanje 82. godišnjice od bitke na Kozari.

U defileu vojske druge države učestvovali su zvaničnici entiteta Rs ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Predsjednik Rs Milorad Dodik oglasio se na mreži X, a za ovaj defile Vojske Srbije imao je samo jednu riječ: Konačno.

Nije poznato da li je Ministarstvo odbrane BiH dalo ikakvu dozvolu za ovaj ulazak i učešće strane vojske u aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

I dok pripadnici EUFOR-a do detalja provjeravaju dronove i oružje koje BiH proizvodi, izgleda da nema provjere kako je Vojska Srbije došla u Prijedor gdje se i danas traže kosti ubijenih Bošnjaka. Nije dugo prošlo od obilježavanja 31. maja i Dana bijelih traka, a vlasti Rs potpomognute vlastima Srbije i ohrabrene novousvojenom Deklaracijom sa svesrpskog sabora izazivaju nove nemire, piše NAP.

Milan Dunović, zastupnik DF-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prokomentirao je za „Slobodnu Bosnu“ događaj u Prijedoru.

-Ovo je još jedan u nizu pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

SvI oni koji misle da politike SNSD-a završavaju na verbalnoj predizbornoj retorici, treba da se uozbilje i shvate da je Bosna i Hercegovina u najtežoj poslijeratnoj situaciji, kazao je Dunović za „Slobodnu Bosnu“.

Aleksandar Olenik, član Predsjedništva LSV Vojvođani i zastupnik u prošlom sazivu Skupštine Srbije komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ defile Vojske Srbije kroz Prijedor.

-Nakon propalog sabora u Beogradu i sada vidljivog brzog rješenja za Kosovo, Aleksandar Vučić se okreće dijelu BiH tj. Republici srpskoj. Zato ne treba da čudi defile srpske vojske u Prijedoru, navodno u čast 82. godišnjice bitke na Kozari. Najčudnije je da nacionalisti sa obje strane granice na Drini navodno proslavljaju partizane, bitku  na Kozari a time i Tita. Očigledno da Vučiću sve odgovara kada treba destabilizovati Bosnu i Hercegovinu. Donacije tj.  poklanjanje oružja ali i izvoz, posebno granata Ukrajini, daje određeni politički prostor Aleksandru Vučiću u regionu. Ne bi se začudili da se naoružavanje Ukrajine od strane Srbije u Moskvi pravda namjerom destabilizacije BiH, kazao je Olenik.

Previous Aerodrom Tirana oborio je rekord sa više od milion putnika za mjesec dana
Next Nutricionista Mirza Pašić: Kako ojačati imunitet ishranom?

You might also like

NAŠI DANI

Stari most u Mostaru u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu

  Povodom godišnjice presude u predmetu Prlić i ostali, Stari most u Mostaru bio je u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ovim povodom, saopštenjem za javnost oglasio se organizator

NAŠI DANI

BPK Goražde pokazuje da nema velikih i malih kantona i gradova, već da ima ljudi koji znaju i koji ne znaju

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH dr.Goran Čerkez i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH doc.dr. Sanjin Musa borave u posjeti BPK Goražde gdje su se sastali

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16