Voz na liniji Sarajevo – Ploče ponovo saobraća od 1. jula

Voz na liniji Sarajevo – Ploče ponovo saobraća od 1. jula

U Zagrebu je danas održan sastanak predsjednika uprave – generalnog direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića i predsjednika uprave „HŽ putnički prevoz“ Željka Ukića na kojem je postignut sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo-Ploče.

Voz će saobraćati petkom, subotom i nedjeljom od 1. jula  do 11. septembra  2022. godine. O tačnom redu vožnje i cijenama karata, kako navode iz Željeznica FBiH, javnost će biti blagovremeno obaviještena. Promotivna vožnja najavljena je za 1. juli ove godine.

 – Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo – Ploče – Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede, i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju. Ranije smo uvođenjem kombinovanog prijevoza uspijevali u ljetnoj sezoni omogućiti odlazak na Jadransko more – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Direktnom linijom do Ploča, kako je dodao, podižu nivo kvaliteta usluge, jer će putnici moći po prvi put uživati u putovanju u modernim i udobnim Talgo vagonima do krajnjeg odredišta.

 – Zahvalio bih se svim našim željezničarima koji ulažu znanje i maksimalne napore da Željeznice FBiH budu iz dana u dan bolje. Zahvaljujem se i kolegama iz Hrvatskih željeznica sa kojima smo uspjeli postići sporazum, na korist i radost svih putnika, kako  iz Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske, ali i  na radost mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta – dodao je Džafić. 

ŽFBiH nude putnicima niz drugih komercijalnih povlastica za određene kategorije putnika. Povlastica od 30 posto odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje šest  odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi. Djeca starosne dobi od 4 do 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50 posto. Djeca do četiri godine starosti imaju pravo na besplatnu vožnju, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću ŽFBiH. 

Previous ZMAJEVI BOLJI OD FINSKE
Next Strah od partizana koji odavno nisu među živima! Razbijeno preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini

You might also like

NAŠI DANI

Brčko šalje pomoć stradalima u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj i Siriji

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputit će hitnu pomoć stradalima u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, izjavio je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH „Posredstvom brčanskog

NAŠI DANI

Džanan Musa kupuje opremu za bolnicu u Bihaću

Košarkaš Brooklyn Netsa Džanan Musa odlučio je da kupi opremu bolnici u Bihaću potrebnu za borbu protiv pandemije koronavirusa. Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša odlučio se na ovaj potez nakon

NAŠI DANI

Agius: Genocid u Srebrenici potvrdilo je 34 sudaca iz 29 zemalja, sa pet kontinenata

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih sudova sa sjedištem u Hagu sudija Carmel Agius poručio je putem video linka danas u Potočarima kako je genocid u Srebrenici nedvosmislen zaključak donesen u