Voz Sarajevo – Ploče vozi na more i ovog ljeta

Voz Sarajevo – Ploče vozi na more i ovog ljeta

Voz Sarajevo – Ploče vozi na more i ovog ljeta. Međunarodna sezonska linija u dane vikenda saobraćaće od 28. juna do 1. septembra ove godine. U prvoj ovosezonskoj vožnji mjesta su bila gotovo popunjena.

Željeznička linija iz Sarajeva za Ploče prvi put uspostavljena je davne 1966. godine. Danas, ova linija do Ploča otvorena je samo u ljetnoj turističkoj sezoni. Na put do mora vozom, dug oko 200 kilimetara, odlučuje se veliki broj građana.

AMIR ŠEHIĆ, kondukter

Ova relacija je nekada izgledala tako da su ovi peroni bili puni naroda, puni svi vozovi, imali smo 7-8 tura prema Pločama u toku dana. Evo nažalost sada imamo jednu ali vrijednu.Pošto se saobraća samo vikendom petak, subota i nedjelja, znači obje garniture su skoro popunjene, oko 500 putnika.

Kako nam kažu iz željeznica FBiH karte treba kupovati najkasnije dan prije samog polaska do 12 sati, te na blagajni ostaviti podatke o imenu i prezimenu, broju pasoša te datumu rođenja. Ova procedura je obavezna kako bi se izbjegla gužva na samoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

MARIO KOZINA, vršitelj dužnosti direktora za željezničku infrastrukturu

Naš zahtjev je bio da talgo vozi 365 dana u godini i evo ove godine je tako vozimo do 1.9 i nadam se da će kolege iz HŽ putničkog prijevoza shvatiti potrebu za uvezivanjem svakodnevnog prijevoza do Ploča. Došlo je do povećanja prijevoza putnika za 9,86 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da vidimo kontinuitet povećanja prijevoza putnika na svim linijama. Cijene su iste kao prošle godine.

Iz Željeznica Federacije BiH ističu nadu da će u narednom periodu uspostaviti što više relacija. Karte je moguće kupiti na svim stajalištima, a polaskom iz Ploča kod konduktera. Voz iz Sarajeva kreće u 7 sati i 15 minuta i traje nešto više od 3 sata.

BHRT
Previous U haremu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču promovirana knjiga "Čajniče i okolina 15. i 16. stoljeće"
Next Hrvatska skuplja od Grčke i Španije

You might also like

TURIZAM

Zaljevski prijevoznici produžili sezonu letova za Bosnu!

Nadovezujući se na veliku potražnju za putovanjima između zaljevskih država i Bosne i Hercegovine, zaljevski prijevoznici na jesen produžuju sezonske ljetne letove za Sarajevo. Većina letova koji se obavljaju između

TURIZAM

Ljekovita voda u Gati kod Bihaća jedna od najkvalitetnijih u Evropi

Prva po kvaliteti u Evropi je ljekovita voda u banji Vichy u Francuskoj, a druga je upravo u Bosni i Hercegovini – u Gati kod Bihaća. No, potencijali ovog lječilišta

TURIZAM

Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

  JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada nabavila je turistički vozić panoramskog izgleda, kojim će se omogućiti obilazak kulturno- historijskih znamenitosti