Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke

Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke

 Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su krenuli sa isporukom 20.000 testova na korona virus koji će se dostaviti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (4.000), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (4.000).

Radi se o testovima koji su nabavljeni, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH i u skladu sa Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, od kojih je juče uručeno 1.000 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i 500 Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (SKBM).

Po istoj naredbi FUCZ je počela sa raspodjelom transportnih medija i briseva zavodima za javno zdravstvo na području Federacije BiH i to: Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske, Orašje (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo USK, Bihać (900 kom), Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica – Zavod za javno zdravstvo ZDK (1.200 kom), Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo BPK-Goražde (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo SBK Travnik (900 kom), Zavodu za javno zdravstvo HBZ, Kanton 10, Livno (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo HNK, Mostar (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo ZZH (600 kom) i Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (1.500 kom), navedeno je u saopštenju Federalne uprave civilne zaštite.

Osim transporta testova za detekciju korona virusa, transportnih medija i briseva FUCZ će sa dvije letjelice (žirokopteri) transportovati testove za Bihać a onda uzorke za Sarajevo.

Letjelica FUCZ danas je deset uzoraka pacijenata s područja Unsko-sanskog kantona, za koje postoji određena sumnja da su pozitivni na koronavirus, prebacila do referentne laboratorije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ovim angažmanom Federalne uprave civilne zaštite značajno će se ubrzati proces testiranja za građane na području Federacije BiH, posebno Unsko-sanskog kantona, te na brži i lakši način osigurati neophodna medicinska oprema Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Također, iz Federalne uprave civilne zaštite saopćili su da je na vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite zadužena Federalna direkcija robnih rezervi da, uz saglasnost Vlade FBiH, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, FŠCZ stavi na raspolaganje 400 kg dezinfekcionog sredstva SEMI SAN T- 65. 

Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva i kantonalnim kriznim štabovima nadležnih ministarstava zdravstva je naređeno da sve naredbe koje su donijeli nakon 16. marta revidiraju i usklade zajedno s nadležnim štabovima civilne zaštite.

Naređeno je kantonalnim i gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da ne donose naredbe i mjere koje nisu usaglašene sa naredbama i mjerama Federalnog štaba civilne zaštite.

Izmijenjena je i tačka 3. naredbe FŠCZ od 17. marta prema kojoj je “vozač teretnih vozila u međunarodnom transportu i unutrašnjem cestovnom saobraćaju koji je državljanin BiH, dužan izolaciju u trajanju od 14 dana ili do odlaska na narednu vožnju provesti na adresi prebivališta ili do odlaska na narednu vožnju provesti na adresi koju sam odredi prilikom izdavanja rješenja o izolaciji”, navedeno je u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite. 

Previous Kompanija 'Tehnograd' donira 1000 zaštitnih odijela UKC-u Tuzla
Next Tri osobe iz Konjica ozdravile nakon infekcije koronavirusom

You might also like

NAŠI DANI

DiCaprio pozdravio aktivnosti Novalićeve vlade na zaštiti bosanskih rijeka

Poznati glumac i aktivista Leonardo DiCaprio pozdravio je aktivnosti Vlade FBiH koje imaju za cilj zaštitu bosanskih rijeka, odnosno ‘plavog srca Evrope‘ ili ‘posljednjih evropskih divljih rijeka‘. Naime, Vlada Federacije

NAŠI DANI

Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras se okupilo stotine građana kako bi odali počast dvjema djevojkama koje su prethodne noći pogunule na tom mjestu u stravičnom udesu, 21-godišnjoj  Selmi Agić i

NAŠI DANI

Nobelovka Herta Mueller: Srbija je sebi nanijela zlo

‘Na Kosovu i u Bosni dogodilo se mnogo zla i u tome je učestvovala Srpska pravoslavna crkva’, kaže njemačka nobelovka. Srbija je sama sebi nanijela zlo i njeni građani moraju živjeti