Vrelo Bosne prepuno posjetilaca: Krajem jula počinje rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Vrelo Bosne prepuno posjetilaca: Krajem jula počinje rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je potpisala sporazum sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju  projekta rekonstrukcije Velike aleje.

Ugovorom je definisano da će Općina Ilidža, Javna ustanova i Kanton Sarajevo zajednički raditi na realizaciji sanacije  Velike aleje, a kao interventni potez je asfaltiranje udarnih oštećenja. Javna ustanova prebacila je Općini Ilidža 150.000 KM za te namjene. Općina Ilidža je provela proceduru izbora izvođača radova  i izabrana je firma  JKKP “Rad”. U narednih deset  dana trebali bi početi radovi sanacije udarnih rupa u atraktivnom  šetalište od banjsko – turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km.

S obzirom da su ovo samo interventne aktivnosti i dalje će sve navedene institucije zajednički raditi kako bi  relizovali kompletan Projekat sanacije Velike aleje.

Velika aleja, predstavlja najljepši drvored u Bosni i Hercegovini. Aleju sačinjavaju 726 stabla javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena, koji su sađeni 1888. godine.

Vrelo Bosne prepuno posjetilaca

Turistička sezona na Vrelu Bosne je u punom jeku. U sparnim julskim danima područje Vrela Bosne sa svojim jezerima i hladovinom predstavlja idealno mjesto za boravak. Posjetilaca ima iz cijelog svijeta, onih koji dolaze prvi put i onih koji se svake godine vraćaju ovom jedinstvenom prostoru.


Posjećenost je tradicionalno najveća u ljetnim mjesecima, pa tako i ove godine nije izuzetak. Vrelo Bosne uvijek iznenadi posjetioce nekim novim detaljem, čak i one koji smatraju da ga dobro poznaju.

 

Previous Bosanski pelet i briket u marketima Bauhaus
Next Svečano otvoren Školski centar 'Alija Izetbegović' u Pakistanu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

Oni koji ne umiju da vole, neka na Unu dođu – i zavoljet će; oni koji ne umiju da pjevaju, neka na Unu dođu – i propjevat će; oni koji

BH RAZGLEDNICA

VIDEO Bosanske ljepote iz zraka – Una

Krajiška ljepotica rijeka Una. Snimak iz zraka – Helifilm.

BH RAZGLEDNICA

Uzgoj bosanskog brdskog konja: novi uzgajivači u Srbiji i Austriji

Predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i vlasnik ergele “Planido” Anton Dolinšek početkom marta će jednom ljubitelju ove pasmine u Austriji odvesti dvije rasplodne kobile pa će time i